Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Közvetlen légi járat indult Kínából Tajvanra

2008.07.04. 07:08
Közvetlen repülőjárat indul Tajvan és Kína között, 5 kínai városból 8 tajvani repülőtérre járnak majd a menetrendszerinti járatok. Eddig néhány ünnepnap kivételével csak harmadik ország érintésével lehetett utazni.

Hatvan év után pénteken leszállt Tajvan legnagyobb városában, Tajpejben az első, Kína szárazföldi részéből (Guangzhou-ból) érkezett személyszállító repülőgép. A BBC információi szerint ezentúl péntektől hétfőig közvetlen légi járatokon lehet majd Kína szárazföldi részének 5 nagyobb városából Tajvan 8 repülőterére utazni.

Azóta, hogy a Kína partjaitól 200 kilométerre délkeletre fekvő Tajvan 1949-ben elszakadt Kínától, az egyik országból a másikba tartók csak egy harmadik állam érintésével tudtak eddig utazni. Néhány jelentős ünnepnapon azért indítottak különjáratokat.

A közvetlen légi járat beindításáról szóló egyezményt a múlt hónapban írták alá. A megállapodás jelentősen javíthatja a kínai és tajvani vezetés viszonyát. Tajvan államisága ugyanis nem teljesen tisztázott, miután a Kínai Népköztársaság - az egy Kína elv alapján - nem ismeri el a sziget önállóságát. A pekingi vezetés ezért megszakítja a kapcsolatot minden olyan országgal, amelyek Tajvannal diplomáciai kapcsolatot tartanak fenn. Így jelenleg csupán 25 állam áll diplomáciai kapcsolatban Tajvannal.

Peking és Tajpej viszonya egyébként folyamatosan javul május óta, amióta beiktatták hivatalába Tajvan új elnökét, Csen Suj-pien-t. Az új vezető szorosabb kapcsolatokra törekszik a szárazföldi Kínával, amely már többször is katonai erőszakkal fenyegetett, ha a sziget függetlenedne az anyaországtól.