Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Elhalasztottak egy kivégzést Nevadában

2007.10.16. 08:14
Elhalasztották William Castillo halálraítélt kedd hajnalra kitűzött kivégzését az egyesült államokbeli Nevada szövetségi államban, miután emberjogi szervezetek panaszt nyújtottak be az injekcióval végzett kivégzés módszere ellen.

A 34 éves Castillót, akit egy idős nő 1995-ben történt meggyilkolásáért ítélték halálra, a tervek szerint közép-európai idő szerint kedd reggel 5.30-kor végezték volna ki a Carson City-i börtönben.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU), a legnagyobb egyesült államokbeli emberjogvédő szervezet beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz az injekcióval történő kivégzés ellen, amelynek törvényes jellegéről a testület a következő hónapokban dönt.

"Örülünk, hogy a bíróság helyes döntést hozott. Ez nem csak jogilag, de erkölcsileg is helyes megoldás" - jelentette ki az ügyben a bíróságon eljáró Lee Rowland, az ACLU ügyvéde.

Az injekcióban három szert fecskendeznek a halálraítélt vénájába: először nyugtató és bénító szert, a harmadik vegyület pedig megállítja a szívet. Bár a fogoly nyugodtnak látszik, több tanulmány is kimutatta, hogy a halált valójában nagy fájdalmak kísérhetik.

Tavaly decemberben Floridában Angel Nieves Diaz több mint egy fél órán át feküdt nyitott szemmel, eltorzult arccal, mielőtt görcsölni kezdett és kiszenvedett. A hatóságok utólag állapították meg, hogy a tűket túl mélyre szúrták be, és a szereket nem a vénába injekciózták be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!