Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhalasztottak egy kivégzést Nevadában

2007.10.16. 08:14
Elhalasztották William Castillo halálraítélt kedd hajnalra kitűzött kivégzését az egyesült államokbeli Nevada szövetségi államban, miután emberjogi szervezetek panaszt nyújtottak be az injekcióval végzett kivégzés módszere ellen.

A 34 éves Castillót, akit egy idős nő 1995-ben történt meggyilkolásáért ítélték halálra, a tervek szerint közép-európai idő szerint kedd reggel 5.30-kor végezték volna ki a Carson City-i börtönben.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU), a legnagyobb egyesült államokbeli emberjogvédő szervezet beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz az injekcióval történő kivégzés ellen, amelynek törvényes jellegéről a testület a következő hónapokban dönt.

"Örülünk, hogy a bíróság helyes döntést hozott. Ez nem csak jogilag, de erkölcsileg is helyes megoldás" - jelentette ki az ügyben a bíróságon eljáró Lee Rowland, az ACLU ügyvéde.

Az injekcióban három szert fecskendeznek a halálraítélt vénájába: először nyugtató és bénító szert, a harmadik vegyület pedig megállítja a szívet. Bár a fogoly nyugodtnak látszik, több tanulmány is kimutatta, hogy a halált valójában nagy fájdalmak kísérhetik.

Tavaly decemberben Floridában Angel Nieves Diaz több mint egy fél órán át feküdt nyitott szemmel, eltorzult arccal, mielőtt görcsölni kezdett és kiszenvedett. A hatóságok utólag állapították meg, hogy a tűket túl mélyre szúrták be, és a szereket nem a vénába injekciózták be.