József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kivégezték a magukat megadó katonákat?

2003.03.26. 18:36
A Pentagonnak olyan értesülései vannak, amelyek szerint vasárnap a dél-iraki Násziríjában elfogott műszaki katonák közül többet kivégeztek, feltehetően a polgári lakosok szeme láttára.
A szárazföldi erők műszaki katonái a dél-iraki Násziríja városában rossz irányba kanyarodtak és az irakiak csapdába ejtették őket. Hét katona vesztette életét, további öt amerikai katonát foglyul ejtettek, három pedig eltűnt. A Pentagon értesülései szerint a hét katonát, de legalábbis néhányat közülük akkor lőtték agyon, amikor felemelt kézzel kiszálltak járműveikből, hogy megadják magukat. Az irakiak szerint a hét amerikai katonát tűzharcban ölték meg.

Megadást színlelnek

A The New York Times szerdai száma szerint az értesülés egyetlen forráson, egy elfogott üzeneten alapul, és a Pentagon most további bizonyítékokat keres. Az al-Dzsazíra televízió a minap felvételeket mutatott a foglyokról, valamint a halott katonákról. Néhány halott fején lőtt seb volt látható.

A Pentagon és a Fehér Ház háborús bűnök elkövetésével vádolja az iraki erőket, egyebek között azért, mert fehér zászlóval megadást színlelve nyitnak orvul tüzet amerikai katonákra és egy kórházat használtak katonai bázisként.

"Nem számít, kinek van igaza"

A The New York Times egy másik cikke szerint jogi szakértők megalapozottnak tartják a washingtoni kormánynak azt a vádját, hogy Irak megsérti a hadviselés szabályait rögzítő genfi egyezményeket, így megalázza a hadifoglyokat azzal, hogy lehetővé teszi a róluk készült felvételek televízió sugárzását.

A szakértők szerint semmit sem változtat Irak jogi kötelezettségein az a tény, hogy támadás érte. "Egy háborúban nem számít, kinek van igaza, vagy ki támadott" - mondta a lapnak Ruth Wedgwood, a John Hopkins egyetem nemzetközi jogot tanító professzora.

Más jogi szakértők ugyanakkor felróják, hogy a genfi egyezményekre való hivatkozás nincs összhangban azzal, ahogyan Washington az olyan nemzetközi intézményekhez viszonyul, mint az ENSZ, a nemzetközi büntető bíróság vagy azzal a bánásmóddal, amelyben az Afganisztánban elfogott harcosokat részesíti.

Képmutatás

Michael Ratner, a guantanamói támaszponton őrzött foglyok érdekében fellépő emberi jogi csoport elnöke egyenesen képmutatásnak nevezte, hogy az Egyesült Államok az amerikai katonákról készült felvételek sugárzása miatt ostorozza Irakot, megfeledkezve azokról a képekről, amelyek guantanámói foglyokról készültek, amint megbilincselve térdelnek, fejükön csuklyával.

Hangsúlyozta, hogy ez ugyan nem menti az irakiak eljárását, ugyanakkor hiteltelenné teszi Washington másokat kioktató érvelését, és rávilágít azokra a kockázatokra, amelyeket az amerikai kormány vállal számos területen a nemzetközi jog semmibevételével.

Az 1949-es genfi egyezményeket 190 állam írta alá, köztük az Egyesült Államok, Irak és Afganisztán. A hadifoglyokkal foglalkozó 3. konvenció egyebek között előírja, hogy a foglyoknak állandó oltalom jár, meg kell védeni őket az erőszakos cselekményektől, megfélemlítéstől, zaklatásoktól és a kíváncsi közfigyelemtől.