Ervin
14 °C
21 °C

Már csak órái vannak hátra az oklahomai robbantónak

2001.06.11. 10:55
Utolsó éjjelét a kivégzőszoba szomszédságában töltötte el a médiasztárra váló Timothy McVeigh, az oklahomai robbantó. Utolsó vacsorája mentolos csokoládés fagylalt, utolsó szórakozása: tévénézés. McVeigh úgy véli, kormányellenes keresztes hadjáratát 168:1-re nyerte.
Ügyvédei szerint élete utolsó óráit nyugodtan, és a halálra felkészülten tölti Timothy McVeigh, az Oklahoma városában 168 áldozattal járó robbantás elkövetője. Az elítélt utolsó 24 óráját egy kis cellában töltötte, az indianabeli Terre Haute fegyház kivégzőkamrája közelében. A kivégzést helyi idő szerint reggel 7 órakor, magyar idő szerint 14 órakor hajtják végre vénás méreginjekcióval. Halála után testét elhamvasztják, és titkos helyen temetik el.

Megnyerte keresztes hadjáratát

Timothy James McVeigh
McVeigh azt írta halála előtti utolsó levelében, hogy - bár sajnálja, hogy az 1995-ös merényletben emberéletek vesztek el - a terrorizmus "törvényes taktika" a kormányerőszak elleni harcban. Lou Michel, egyik életrajzírója szerint McVeigh-t azzal a tudattal hal majd meg, hogy megnyerte személyes keresztes hadjáratát a kormánnyal szemben, 168-1 eredménnyel.

Utolsó találkozásuk után ügyvéde, Robert Nigh szerint McVeigh beszédes kedvében volt, és nem vesztette el humorérzékét. Felszolgálták az elítéltnek az utolsó vacsorát is: két liter mentolos csokoládés fagylaltot kért chipsszel, mely 20 dollárba került. A fegyház egyik szóvivője szerint az elítélt kivégzése előtt még kérhet ételt.

Sem videofelvétel, sem kép nem készülhet

Vasárnap a Legfelsőbb Bíróság visszautasította azt a kérést, hogy McVeigh kivégzését videoszalagra vehessék fel. A kérést a halálbüntetés ellenzői nyújtották be, de minden fokon elutasították. Ugyanakkor McVeigh visszautasította, hogy a Terre Haute börtönben fénykép készülhessen róla. A halálbüntetés néhány ellenzője és támogatója is tüntetett vasárnap a börtön előtt. Szövetségi szinten 1963 óta nem volt egyetlen kivégzés sem az Amerikai Egyesült Államokban.

A kivégzést tízen az áldozatok rokonai és a robbantás túlélői közül a kivégzőszoba szomszédságából kísérhetik figyelemmel. További 300 hozzátartozó zártláncú televíziós rendszeren keresztül nézheti végig az akciót Oklahoma városából.

Zárva maradnak az állami hivatalok

Mérgező koktél
Először nátrium-pentothalt kap McVeigh, melytől elveszti eszméletét. Ezután pancuronium-bromid és kálium-kloridot adnak be neki, amitől leáll a szív és a tüdő működése. Az egész akció 10-15 percig tart.
Terre Haute hatóságai is felkészültek a hétfői kivégzésre. Az állami hivatalok zárva maradnak, a nyári iskolákat és más iskolai vakációs foglalkozásokat szüneteltetik. Római katolikus apácák 168 perces "csendet" tartanak vasárnap estétől az áldozatokért, családjukért és Timothy Mcveigh-ért és családjáért imádkozva. A városba közel 1400 újságírót és érdeklődőt várnak.