Gusztáv
-4 °C
1 °C

Európa elítéli Amerikát a halálbüntetés miatt

2001.06.12. 18:51
Az Európai Unió vezetői és emberi jogi szervezetek "barbár cselekedetnek" minősítették és elítélték Tim McVeigh hétfői kivégzését, és az Egyesült Államokban továbbra is rendszeresen végrehajtott halálbüntetést általában.
McVeight hétfőn halálos injekcióval végezték ki egy Indiana állambeli szövetségi büntetésvégrehajtó intézetben az 1995-ös Oklahoma City-i terrortámadásért, amelyben 168 ember halt meg. Ez volt a legsúlyosabb terrorista akció az Egyesült Államokban az ország történelme során.

Európa elítéli a halálbüntetést

Anna Lindh, az EU soros elnöki tisztjét betöltő Svédország külügyminisztere azt mondta, hogy sajnálja a halálbüntetés alkalmazását, és a témát fel fogja vetni az európai vezetők és Bush csütörtöki találkozásán Göteborgban - írta a Reuters. A német kormány szóvivője azt mondta, Berlin elvi alapon ellenzi a halálbüntetést. "Timothy McVeigh hidegvérű gyilkos volt, és senkinek nem fog hiányozni. De ahogyan meghalt, az szomorú, szánalmas, helytelen volt" - mondta Lord Russel-Johnston, az Európa Tanács közgyűlésének elnöke. "Ideje, hogy az Egyesült Államok átgondolja álláspontját, és szabad és demokratikus országhoz méltón viselkedjék" - mondta.

Az Amnesty International londoni székhelyű emberjogi szervezet is elítélte a kivégzést. "Amikor a halálba küldte McVeight, az Egyesült Államok a bosszút választotta az valódi igazságszolgáltatás helyett, és még messzebb került a nemzetközi közösség törekvéseiről" - áll az AI közleményében.

Amerika lendületes kivégző

A fejlett ipari országok közül egyedül Amerikában és Japánban hajtanak csak végre kivégzéseket. Az Egyesült Államok egyike a "legnagyobb étvágyúaknak": 1999-ben 98 ember életére tett pontot a büntetés-végrehajtás. Ezen csak Kongó, Szaúd-Arábia, Irán, és Kína tesz túl. Az USA-ban nem röstellnek 18 éven aluliakat sem kivégezni: az ország igazságszolgáltatása 1990 óta tizenhárom fiatalkorút küldött villamosszékbe, injekcióspadra vagy a gázkamrába - ez nemzetközi rekord. Az USA 50 államából 38-ban van halálbüntetés, és 3500 vannak siralomházban. Sokan évek óta várnak kivégzésükre.

A halálbüntetés kérdése már hosszú ideje vita tárgya az amerikaiak és az európaiak közt. Az Egyesült Államokban az emberek túlnyomó többsége - és mindkét párt vezető alakjai - pártolják a büntetést. Az Európai Unió egyetlen tagállamában sincs halálbüntetést. Utoljára Franciaországban tartottak kivégzést, 1977-ben.

George W. Bush hat évig volt Texas kormányzója. Itt alkalmazzák a leglelkesebben a halálbüntetést az egész Egyesült Államokban. Bush kormányzósága alatt 152 embert végeztek ki, köztük még gyengeelméjűeket is - minden harmadikat az országban. Az elnök reputációjának része, hogy egyetlen egy alkalommal sem javasolt, illetve adott kegyelmet az elítéltnek.

Megbízhatatlan az amerikai igazságszolgáltatás?

John Ashcroft igazságügy-miniszter nemrég az egész rendszer alapos felülvizsgálatát javasolta, miután egy felmérés óriási faji egyenlőtlenségeket mutatott ki a halálbüntetésre ítéltek közt: 21 kivégzésre váróból 17 fekete vagy spanyol-amerikai. A Columbia University tavalyi jelentése rámutat, hogy olyannyira megbízhatatlan az amerikai rendszer, hogy az elsőfokon meghozott halálbüntetések kétharmadát meg kell semmisíteni fellebbezéskor.