Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kevesebb amerikait végeztek ki tavaly

2001.12.12. 14:39
Nyolcvanöt elítéltet végeztek ki 2000-ben az Egyesült Államokban, ez tizenhárommal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos ítéletek felét továbbra is Texasban hajtják végre.
Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet állítása szerint a 2000-ben Amerikában kivégzettek közt olyanok is voltak, akik a bűncselekmény elkövetésekor nem töltötték be 18. életévüket, vagy nem voltak beszámíthatóak. A kivégzett külföldiek egy részétől pedig megtagadták konzulátusi jogaikat. Az Amnesty - amely ellenzi a halálbüntetést - a nemzetközi szokások "égbekiáltó megsértésével" vádolja az Egyesült Államokat.

A Szövetségi Igazságügyi Statisztikai Hivatal jelentése szerint harmincnyolc amerikai államban van halálbüntetés, ebből tizennégyben volt kivégzés 2000-ben. Szövetségi foglyot azonban nem végeztek ki - állítja a CNN. Egyre nő az ítélet végrehajtása előtt a siralomházban töltött idő hossza. Míg az ítélethirdetés és a kivégzés között átlagosan 10 év és egy hónap telt el az 1977-es elítélteknél, addig 2000-ben már 11 év és öt hónap. A 2000-ben kivégzettek között 49 fehér, 35 fekete és egy indián származású volt. Villamosszékkel öt, méreginjekcióval nyolcvan kivégzést hajtottak végre. A méreginjekció használata ma már 36 államban engedélyezett.

Megbízhatatlan az amerikai igazságszolgáltatás?

John Ashcroft igazságügy-miniszter nemrég az egész rendszer alapos felülvizsgálatát javasolta, miután egy felmérés óriási faji egyenlőtlenségeket mutatott ki a halálbüntetésre ítéltek közt: 21 kivégzésre váróból 17 fekete vagy spanyol-amerikai. A Columbia University tavalyi jelentése rámutat, hogy olyannyira megbízhatatlan az amerikai rendszer, hogy az elsőfokon meghozott halálbüntetések kétharmadát meg kell semmisíteni fellebbezéskor.