Konrád
8 °C
26 °C

Kivégezték az oklahomai robbantót

2001.06.11. 14:05
Az amerikai börtönfelügyelőség 1993-ban dolgozta ki azt az 54 oldalas dokumentumot, mely a "hatékony és emberi" kivégzések leírását tartalmazza. Timothy McVeigh volt az első elítélt, akit az újonnan kidolgozott elvek szerint végeztek ki.

Magyar idő szerint délután két órakor halálos injekcióval kivégezték - Timothy McVeigh-t, akit Oklahoma városában az Alfred P. Murrah szövetségi épület felrobbantása és 168 ember halálának okozása miatt ítéltek el.

McVeigh-t fél órával kivégzésének időpontja előtt cellájából kivitték. Miután megmotozták, khakiszínű nadrágot, fehér pólót és papucsszerű cipőt adtak rá. Az előírások szerint, ha szükség van rá, az elítéltet ebben a fázisban lekötözhetik, és úgy vezethetik át a kivégzőszobába.

A kivégzőszobában

A kivégzőszobában egy T-alakú, kerekes hordágyhoz szíjazták McVeigh-t. Időközben a harminc tanút az erre kijelölt szobába kísérték. Előbb a robbantás áldozatainak családtagjait és túlélőit, azután McVeigh által kijelölt személyeket, utoljára a sajtó képviselőit engedték be a terembe.

A kivégzés előtti percekben a fegyház személyzete elhagyta a szobát, ott az elítélt mellett a fegyház igazgatója, a helyi rendőrbíró és a kivégzők maradtak. A "tanúszoba" függönyeit elhúzták. Harley Lappin igazgató megkérdezte, hogy van-e az elítéltnek valami utolsó kívánsága vagy mondanivalója. Az elítéltnek nem volt sem utolsó kívánsága, sem mondanivalója. Előzőleg úgy tervezte, hogy az Invictus című versből szaval el pár sort,( amely a következőkez is tartalmazza: "I am the master of my fate / I am the captain of my soul"). Ezek után az igazgató egy hivatalos szöveget olvasott fel, melynek befejező szavai: "We are ready" (Készen állunk).

A halálos injekció

A helyi rendőrbíró egy előre megbeszélt jellel jelzett az igazgatónak, aki a kivégzőket arra utasította, hogy adják be a halálos injekciót. Az injekció nátrium-pentothalt tartalmaz, melynek hatására McVeigh elvesztette eszméletét, a pancuronium-bromid és a kálium-klorid hatására pedig leállt a szíve és tüdeje. Az elítélt életfunkcióit egy monitoron figyelték. Az igazgató magyar idő szerint 14 óra 14 perckor bejelentette a halál időpontját, és visszahúzták a tanúszoba függönyeit.

A kivégzés után

A kivégzés után Timothy McVeigh holttestét a helyi halottkémnek adják át. Korábban McVeigh azt kérte, testét boncolás nélkül azonnnal égessék el, ám a bíró a kérdésben dönteni nem tudott, mondván McVeigh halála után a bíró hatásköre megszünik.