Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kaliforniában kivégezték a legidősebb halálra ítélt rabot

2006.01.17. 10:44
Méreginjekcióval végezték ki Kalifornia állam legrégebben halálra ítélt rabját, akit egy 25 évvel ezelőtti hármas gyilkosság megszervezése miatt ítéltek halálra.

Kivégezték Kaliforniában keddre virradó éjjel az amerikai szövetségi állam legöregebb halálra ítélt rabját, akire egy negyedszázaddal ezelőtti hármas gyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. Clarence Way Allenen a San Quentin-i börtönben hétfő éjfél után méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet. A férfi hétfőn töltötte be a 76. életévét.

Arnold Schwarzenegger kormányzó múlt pénteken utasította el Allen kegyelmi kérvényét, amelyet előzőleg az amerikai legfelsőbb bíróság is elvetett.

Majdnem meghalt

A már csaknem vak és süket, tolószékbe kényszerült férfi tavaly szeptemberben egyébként csaknem végzetes szívinfarktust szenvedett, de még időben újraélesztették és visszavitték a siralomházba.

Clarence Way Allent egy 25 évvel ezelőtti hármas gyilkosság megszervezése miatt ítélték halálra, amelyben egy másik gyilkosság szemtanúit némították el. A férfi a történtek idején már börtönben ült, egy más ügyben reá kiszabott életfogytiglani büntetését töltötte, s a rácsok mögül szervezte meg a gyilkosságokat. Ráadásul nem is csak három embert, hanem hetet akart eltetetni láb alól - olyan szemtanúkat, akik vallomásaikkal segítettek őt börtönbe juttatni.

Allen a második legidősebb kivégzett elítélt az Egyesült Államokban azóta, hogy csaknem három évtizeddel ezelőtt újra alkalmazni kezdték a halálbüntetést, s a legidősebb, akit Kalifornia államban kivégeztek.