Izrael kivonul az autonóm zónákból

2002.03.18. 17:28
Egy izraeli-palesztin tiszti megállapodás nyomán az izraeli haderők kivonulnak a palesztin autonóm zónákból. A palesztinok szerint azonban egyetlen olyan megállapodás sem lesz tartós, amely nem irányozza elő a palesztin területek megszállásának végét pontos menetrenddel és nemzetközi garanciákkal.
Az izraeli haderők még a hétfő folyamán kivonulnak a Betlehem körüli palesztin autonóm zónákból a felek megállapodása nyomán. Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter a knesszet külügyi és védelmi bizottságának ülése után a közszolgálati rádióban reményét fejezte ki, hogy a kivonulásra keddre virradóra sor kerülhet. A részletekről az izraeli-palesztin biztonsági főbizottság ülésén döntenek. Az Anthony Zinni amerikai külön megbízott elnökletével zajlott tanácskozás időközben befejeződött, de a résztvevők nem nyilatkoztak az elhangzottakról.

Garanciát akarnak

Marvan Barguti, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah ciszjordániai vezetője szerint Zinni küldetése csak időpazarlás, mert az izraeli érdekeket szolgálja. "Egyetlen olyan megállapodás sem lesz tartós, amely nem irányozza elő a palesztin területek megszállásának végét pontos menetrenddel és nemzetközi garanciákkal" - vélekedett Barguti az AFP-nek nyilatkozva.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára az al-Ahram egyiptomi kormánylapnak adott interjúban "az érem két oldalának" nevezte az izraeli megszállást és a palesztin ellenállást. Az egyiptomi politikus borúlátóan ítélte meg egy Izraellel megkötendő igazságos béke esélyeit, hozzátéve, hogy ez nem Ariel Saron személyiségén múlik, hanem "az izraeli politikai és katonai elit beállítottságán".

Az arab országok támogatják a békejavaslatot

Az arab országok készen állnak elfogadni a szaúdi békejavaslatot a bejrúti arab csúcson akkor is, ha Izrael megakadályozza Jasszer Arafat részvételét - jelentette ki Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter, miután Hoszni Mubarak elnök Kairóban fogadta Ali Abu ar-Rageb jordániai miniszterelnököt. A javaslat az arab államok és Izrael kapcsolatainak normalizálását irányozza elő, amennyiben Izrael kivonul az 1967 óta megszállt arab területekről. Arafat az izraeli ígéretek ellenére sem hagyhatta még el a ciszjordániai Rámalláhban lévő főhadiszállását.

Erőltetett diplomácia

Arafat hétfőn fogadta Miguel Ángel Moratinost, az Európai Unió közel-keleti megbízottját. Az EU pénteken a barcelonai csúcson a palesztin állam lehetőségét megemlítő 1397. számú ENSZ BT-határozat sürgős életbe léptetése, valamint az Arafat mozgását korlátozó intézkedések feloldása mellett foglalt állást.

Kuvaitból megérkezett Izraelbe Dick Cheney amerikai alelnök, hogy Ariel Saron izraeli kormányfővel, Simon Peresz külügyminiszterrel és Ben Eliezerrel tárgyaljon. Egyelőre még bizonytalan, hogy találkozik-e Arafattal, de a kíséretében lévő amerikai tisztviselők nem zárják ki ennek lehetőségét sem.

Marrákesben Raymond Forni, a francia nemzetgyűlés elnöke közreműködésével találkozó jött létre izraeli és palesztin parlamenti személyiségek között az Interparlamentáris Unió ülése alkalmával. A nem hivatalos találkozón ott volt Avraham Burg, a knesszet elnöke, Abu al-Nadzsa, a palesztin parlament elnöke és Fati Szurur egyiptomi házelnök. Forni bejelentette, hogy a felek legközelebb április 12-én Sarm-es-Sejkben találkoznak Szurur meghívására.  • Tippek
  • Hírek