Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mintha történne valami a Közel-Keleten

2008.05.29. 19:01
Évekig szivárogtak a hírek, hogy Szíria és Izrael béketárgyalásokat kezdett, múlt héten először vállalták ezt a felek hivatalosan is, éppen egyidőben az izraeli miniszterelnök korrupciós botrányával. Szíria ugyanakkor megerősítette szövetségét Iránnal, közös védelmi megállapodást írtak alá. Libanonban közben megtört a jég, a 6 hónapig tartó és 65 ember halálát követelő szembenállás után megegyeztek az elnök személyében.

Akadályozhatja az Izrael és Szíria között a közelmúltban újra megkezdett béketárgyalásokat Ehud Olmert izraeli miniszterelnök pozíciójának meggyengülése, jelentette ki Mahdi Dahlallah, Szíria egykori információs minisztere. Nagyjából ugyanezt mondta Mahmud Abbász palesztin elnök szóvivője is, szerinte a palesztin-izraeli béke kerülhet veszélybe Olmert korrupciós botránya miatt.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közvetlenül ezelőtt szólította fel Olmertet, hogy mondjon le, vagy kezdjen készülődni az előrehozott választásokra. A koalíciós Munkapárt elnöke szerint nem lehet úgy kormányozni, hogy közben személyes ügyeivel foglalkozik. Kijelentésével arra utalt, hogy a kormányfő korrupciós botrányba keveredett, a gyanú szerint illegálisan fogadott el 500 ezer dollárt egy amerikai üzletembertől.

Elemzők szerint a Szíriával kezdett béketárgyalások bejelentésével Olmert el akarhatta terelni a figyelmet botrányáról, de akár hasonló célja lehetett a lépéssel Basar al-Aszad szíriai elnöknek is. A New Republic elemzője szerint a két politikus személyes érdekeit az ország érdekei elé helyezte. Aszad a libanoni Hezbollah támogatását és Libanon egykori miniszterelnökének, a Nyugat-barát Rafik Haririnek a meggyilkolását akarhatja szőnyeg alá söpörni azzal, hogy a több éve sejthető béketárgyalásokat hivatalosan is felvállalta.

Úgy tűnik tehát, mintha valami történne a Közel-Keleten, hiszen közben Libanonban is beköszöntött a béke, márpedig Bejrút fontos ütközőzónája a regionális hatalmaknak. Elemzők mégis úgy látják, az eseményeket nagy mértékben előmozdító Olmertnek és Aszadnak nincsenek megfelelő eszközei érdemi változást hozni a békefolyamatban. Úgy vélik, Izrael nem adja fel egyszerűen a Golán-fennsíkot, és kevés esélyt látnak arra is, hogy Szíria szakítson Iránnal. Az izraeli-palesztin békében sincs előrelépés, a felek közt számos kérdésben nincs közeledés: a Gázai övezet határainak megnyitása, Gilad Salit szabadon engedése, Izrael fegyveres behatolása a palesztin területekre, izraeli települések elleni rakétatámadások, a Hamász csempészhálózata.

Izrael új kormányfőt kaphat

Ehud Olmert a többszöri felszólítások ellenére sem távozik posztjáról, azt kérte párttársaitól, hogy adjanak neki időt ártatlansága bizonyítására, miközben közülük is többen örülnének lemondásának, írja a Haaretz. Izraelben már meg is kezdődött a találgatás, ki léphet Olmert helyére, azt valószínűsítik, hogy a szintén Kadima párti Cipi Livni miniszterelnök-helyettes válthatja őt a poszton.

Barak ugyanakkor úgy véli, nem lehet elkerülni az előrehozott választásokat, hiszen a kormány egy éven belül úgyis megbukik. A Kadima a Munkapárt támogatása nélkül elvesztené többségét a 120 tagú Knesszetben, amivel erőre kaphatna a jobboldal vezére, Benjamin Netanjahu egykori miniszterelnök. A Likud vezetője ellenzi a béketárgyalásokat a palesztinokkal és Szíriával is, továbbá nem hajlandó lemondani a Golán-fennsíkról.

Szíria békéről tárgyal és fegyverkezik?

Szíria és Izrael a múlt hét elején jelentették be, hogy béketárgyalásokat kezdtek, a felek személyesen nem egyeztetnek, a mediátor szerepét Törökország tölti be. Szíria az ivóvízben gazdag és stratégiailag fontos Golán-fennsíkot akarja visszakapni, amit Izrael az 1967-ben vívott hatnapos háborúban foglalt el, Izrael pedig azt akarja, hogy Szíria számolja fel az Iránnal és a Hezbollahhal vállalt szövetségét.

Az Egyesült Államok cáfolta, hogy már készülnének Olmert leváltására, azt mondták, ez belpolitikai ügy, a béketárgyalások folytatása mellett azonban továbbra is elkötelezettek. A Washington Post közben arról ír, hogy az amerikaiak nyomást gyakorolnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre (NAÜ), hogy terjesszék ki a Szíriában folyó vizsgálatukat nagyobb területre. Feltételezhető, hogy mióta Izrael tavaly szeptemberben lebombázott Szíriában egy készülő atomerőművet, az ország még elkötelezettebb amellett, hogy nukleáris hatalommá váljon a Közel-Keleten. Eddig ez csak Izraelnek sikerül, bár hivatalosan még egyszer sem ismerték el, hogy atomfegyverrel rendelkeznek.

Libanonban béke és megegyezés

A Libanonban hosszú hónapok óta instabil belpolitikai helyzet közben változik, vasárnap Michel Szulejmán tábornokot, a hadsereg főparancsnokát megválasztották államfőnek, miután a parlament november óta nem tudott megegyezni az elnök személyéről. Szerdán Szulejman javaslatára Fuad Siniorát választották a nemzeti egységkormány miniszterelnökévé, és várhatóan egy héten belül megalakul az új kormány. A szunnita politikus 2005 óta töltötte be ugyanezt a pozíciót.

Az utóbbi napok fejleményei Libanonban egy 18 hónapja tartó krízisnek vethetnek véget, melyben a politikai hatalom megosztásában nem tudott megegyezni a Nyugat-barát kormány, valamint a Szíria és Irán támogatását élvező ellenzék, élén a síita Hezbollahhal. Május elején fegyveres harc robbant ki a felek között, Libanonban polgárháborús helyzet fenyegetett, mikor a kormány megpróbálta gyengíteni a szélsőséges Hezbollahot. Végül külső közvetítő segítségével tudtak megállapodni, az összecsapásokban 65 ember vesztette életét.

Szulejman egyébként megválasztása után bejelentette, vissza akarja állítani a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával. Damaszkusz 2005-ben vonta ki hadseregét Libanonból, azóta tagadja, hogy beleavatkozna Libanon belügyeibe. Szíriát ugyanakkor az utóbbi 3 évben többször megvádolták azzal, hogy szerepe volt Szíria-ellenes libanoni vezetők meggyilkolásában, például a Rafik Hariri ellen elkövetett merényletben.

Irán nem hagyja szó nélkül

Basar al-Aszad szíriai elnök a napokban azt állította Szaúd-Arábiáról, hogy meg akarja dönteni hatalmát, erről bizonyítékot is mutatott be Amír Muszának, az Arab Liga főtitkárának a szervezet ezen a héten tartott találkozóján. A szíriai elnök szerint Egyiptom nem is keresi majd a kapcsolatot Damaszkusszal, nehogy felbőszítse szaúdi szövetségesét. Aszad azt állította, Szaúd-Arábia végső célja, hogy Iránnal való konfliktusát úgy oldja meg, hogy az arab világot szembeállítja Iránnal.

Szíria az Izraellel folytatott tárgyalások bejelentése után egy héttel írt alá új védelmi megállapodást régi szövetségesével, Iránnal. A dokumentum felszólítja a külföldi és a megszálló haderők visszavonására, melyek a biztonság és a stabilitás gátjai a régióban, idézi az AFP.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft