Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Bekamerázzák a kijevi kórházakat a hálapénz ellen

2009.01.15. 18:59
Videokamerákat szerelnek fel az ukrán főváros kórházaiban, hogy az egészségügyi személyzet ne fogadhasson el hálapénzt a betegektől, jelentette be csütörtökön Leonyid Csernoveckij kijevi polgármester.

"Mindenütt kamerák lesznek a kórházakban, senki nem tud majd a páciensekkel egyezkedni sem a folyosókon, sem az udvaron. Aki mégis megteszi, azonnal ki lesz rúgva" - jelentette ki Csernoveckij. Mint kifejtette, kategorikusan ellenzi a fizetett egészségügyi szolgáltatásokat, de kénytelen bevezetni azokat a korrupció leküzdése érdekében, és azért, hogy a jó orvosok ne menjenek át az alacsony fizetések miatt a privát egészségügyi intézményekbe.

A polgármester elmondta, hogy a fizetett egészségügyi szolgáltatások bevezetését illetően elsősorban a magukat Kijevben kezeltető külföldiekre számít, akik szerinte csúszópénzzel fizetnek a gyógyításért. Ezeket a dollárszázmilliókat - mint fogalmazott - szeretné a fővárosi költségvetés számára beszedni. Csernoveckij az orvosoknak 5-10-szeres fizetésemelést ígér.

Február elsejétől az ukrán fővárosban mindenkinek fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatásokért, leszámítva 600 ezer hátrányos helyzetű kijevit, ők továbbra is ingyen vehetik majd igénybe az orvosi ellátást.