Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Rendkívüli állapot a palesztin területeken

2001.12.02. 20:13
A Jeruzsálemben vasárnap elkövetett, huszonnyolc emberéletet követelő öngyilkos merényleteket követően a palesztin vezetés rendkívüli állapotot hirdetett valamennyi ellenőrzése alatt álló területen, a Gázai övezetben és Ciszjordániában.
A palesztin vezetés szélesebb felhatalmazást adott a biztonsági erőknek arra, hogy fellépjenek a szélsőségesekkel szemben - többek között arra is, hogy akadályozzanak meg minden olyan tüntetést és megmozdulást, amelynek résztvevői fegyvert viselnek.

A palesztin vezetés döntését ismertető magas rangú palesztin tisztségviselő elmondta: a biztonsági erők jelen lesznek "minden utcán" annak érdekében, hogy véget vessenek az erőszakos cselekményeknek és letartóztassák azokat, akiknek köze volt a hétvégi izraeli öngyilkos merényletekhez.

Saron felháborodik

A Washingtonban tartózkodó Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője tűrhetetlennek nevezte a kialakult helyzetet és közölte: Izrael tömeges letartóztatásokat követel Jasszer Arafat palesztin elnöktől.

A hétvégén Izraelben végrehajtott merényleteket nyomán az izraeli hadsereg körülzárta a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területeket, és további intézkedésig leállított minden ki- és bejárást.

A hadsereg illetékesei szerint a palesztin szélsőségesek további merényletekkel fenyegetőznek, így a palesztinok beutazási tilalmától kizárólag humanitárius okból tesznek kivételt.

Örjöngő tömegek

Nyugat-Jeruzsálemben több száz izraeli tüntetett Anthony Zinni amerikai megbízott ellen, aki azért érkezett ide, hogy virággal rója le kegyeletét az elhunytak emléke előtt. A tüntetők azt kiabálták: "Zinni menjen haza! Az Egyesült Államok foglalkozzék a saját ügyeivel!"

A Bejrút környéki menekülttáborokban a palesztinok levegőbe lövöldözve ünnepelték, hogy a szélsőséges akciók nyomán izraeliek vesztették életüket. A palesztin menekültek egyúttal bírálták azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyeknek célja a nyugalom helyreállítása a Közel-Keleten.

Terje Roed-Larssen, az ENSZ térségbeli különmegbízottja vasárnap kijelentette: az újabb palesztin merényletek után valóságos hadihelyzet alakult ki a térségben, a diplomata katasztrofálisnak nevezte a történteket.

Nemzetközi visszhang

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megbélyegezte a Nyugat-Jeruzsálemben és Haifában történteket. Egyiptom elítéli az ilyen akciókat, bármely oldal kövesse is el azokat, és követeli az ártatlan emberáldozatokkal járó merényletek beszüntetését - hangoztatta közleményében Mubarak.

Gerhard Schröder német kancellár Ariel Saron izraeli kormányfőhöz intézett részvéttáviratában hangsúlyozta: a palesztin vezetésnek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a hasonló támadásokat megakadályozza. Joschka Fischer, a bonni diplomácia vezetője korábban arra bíztatta a palesztinokat és az izraelieket, hogy ne szalasszák el az amerikai közvetítés kínálta lehetőséget.

A merényletek felelőseinek megbüntetését sürgette Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is. Az izraeli miniszterelnökhöz intézett üzenetében az olasz kormány megdöbbenését és együttérzését fejezte ki a felelőtlen terrorcselekményekkel kapcsolatban.

Jacques Chirac felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz.

Kitörni az erőszak köréből

Az EU soros belga elnöksége mélységes felháborodásának adott hangot a Jeruzsálemben és Haifában elkövetett terrorcselekmények miatt, amelyeket a leghatározottabban elítélt. Vasárnap kiadott nyilatkozatában felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy kövessen el mindent a merényletek felelőseinek letartóztatása és bíróság elé állítása érdekében, s gondoskodjon arról, hogy a jövőben ilyen támadások ne fordulhassanak elő.

Az EU ezúttal is arra sürgette a szemben álló feleket, hogy késedelem és habozás nélkül újítsák fel a biztonsági együttműködést az erőszak köréből való kitörés érdekében.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén a felelősök felkutatására és megbüntetésére szólított. Solana leszögezte: az izraelieknek és a palesztinoknak nem szabad meghátrálniuk a béke ellenségei előtt.