Valér
-2 °C
0 °C

Merénylet Haderában

2002.01.18. 07:59
Vallási ünnepet tartottak az izraeli Haderában csütörtökön este abban a bálteremben, ahol egy palesztin férfi lövöldözni kezdett, megölt hat embert, és megsebesített harminchármat. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű szervezet tagja egy kézigránátot is megpróbált felrobbantani, de abban megakadályozták. Végül egy biztonsági ember végzett vele több fejlövéssel. Izrael válaszlépésként légitámadást indított Ciszjordániában a palesztin hivatali épületek ellen.
A palesztin merénylő, akit a merényletet vállaló Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű fegyveres szervezet Abdel Szalam Haszunahként nevezett meg, fekete ruhában lépett be a bálterembe, majd rövidesen tüzet nyitott egy M-16-os automata fegyverrel az asztalnál ülőkre. A férfi valószínűleg öngyilkos robbantásra készült, majd egy kézigránát eldobásával is kísérletezett, de - a rendőrség beszámolói szerint - mindkettőben sikerült megakadályozni. A vendégek egy része üvegek és dobozok dobálásával védekezett, de csak számos lövés leadása után sikerült megfékezni a merénylőt, akivel végül egy biztonsági ember végzett több fejlövéssel.
Az ünnep
A bat micvát a lányok tizenkét éves és egynapos korban ünneplik, ettől a naptól kötelesek betartani minden vallási előírást. A fiúkat 13 évesen avatják és ezt bar micvának nevezik.

Raed Karmi halálát akarta megbosszulni

A lövöldözést követően a Jasszer Arafat palesztin vezető radikális Fatah mozgalmához is kötődő Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű fegyveres szervezet több nemzetközi sajtószervet értesített arról, hogy vállalja a merényletet, amely a legsúlyosabb volt a térségben december 16-a óta, amikor Arafat tűzszünetet hirdetett. Az AP hírügynökséggel a szervezet részéről azt is közölték, hogy túl-karmi vezetőjük, Raed Karmi halálát kívánták megbosszulni. Túl-Karmban palesztin fegyveresek egy csoportja hangosan ünnepelt a csütörtöki merénylet után.

Légitámadás a palesztin hivatali épületek ellen

Izrael a Palesztin Hatóságot és személyesen Jasszer Arafat elnököt tette felelőssé a merényletért. Az izraeli hadsereg válaszlépésként légitámadást intézett palesztin hivatali épületek ellen a ciszjordániai Túl-Karm városában, az akció elsősorban biztonsági épületek ellen irányult. A támadás következtében egy palesztin rendőr életét vesztette, mintegy negyvenen pedig megsebesültek. Rámalláhban pedig izraeli harckocsik közelítették meg Jasszer Arafat palesztin elnök hivatalát.

Sürgős nemzetközi beavatkozást követelt pénteken a Palesztin Hatóság, megállapítva, hogy a csütörtöki észak-izraeli véres merényletet megtorló izraeli akciók a Palesztin Hatóság elpusztítását célzó terv részét képezik. Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló, a helyi önkormányzati ügyek minisztere az AFP-nek hangsúlyozta: "a Palesztin Hatóság sürgős nemzetközi beavatkozást követel, hogy vessenek véget Saron haditerveinek, amelyek a Hatóság és a békefolyamat megdöntését célozzák". Amerika felszólította Arafatot a tettesek kézre kerítésére

Külföldről az Egyesült Államok reagált leggyorsabban a haderai tragédiára, borzalmasnak minősítve és elítélve a merényletet. A külügyminisztérium illetékes szóvivője egyúttal sürgette Arafatot, hogy azonnal tegyen lépéseket a tettesek kézre kerítésére. Washington együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és Ariel Saron miniszterelnökön keresztül az egész lakosságnak.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította az izraelieket és palesztinokat a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre. Ha Jasszer Arafat palesztin elnök nem tudja megfékezni területén az erőszakot és ha Izrael nem mérsékli reagálását, akkor nem lehet kitörni az erőszak gyűrűjéből - mondta a német ARD-tévé péntek reggeli hírműsorának. Solana fogadkozott, hogy az unió nem adja föl diplomáciai erőfeszítéseit, mert "a közel-keleti béke az európaiak alapvető érdekei közé tartozik".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!