Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Peresz a palesztin államért száll síkra

2001.10.07. 13:59
Simon Peresz izraeli külügyminiszter egy interjújában a palesztinokkal kötendő történelmi kompromisszum és egy önálló palesztin állam létrejötte mellett szállt síkra. Eközben a palesztin rendőrség megkezdte különböző militáns csoportok tagjainak letartóztatását. Észak-Izraelben autóba rejtett pokolgép robbant. Az első jelek egy sikertelen merényletre utalnak.
A Bild am Sonntag című német lapnak adott interjújában Simon Peresz izraeli külügyminiszter kijelentette, a közel-keleti béke érdekében történelmi kompromisszumra kell jutni a palesztinokkal. Létre kell jönnie egy palesztin államnak. Arra a kérdésre, hogy ehhez Izraelnek teljes településeket is ki kell-e ürítenie, Peresz azt válaszolta: igen, a biztonság fontosabb, mint az ágyúk.

Peresz az interjúban arra szólította fel Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy állítsa meg az erőszakot. Arafat szerinte a palesztinok elismert vezetője, de el kell döntenie, hogy akarja-e a békét. Ha szabadon hagyja működni a Hamasz és az iszlám dzsihád terroristáit, az újabb merényleteket, a feszültség eszkalációját, háborút jelent. Izrael átadta Arafatnak a 108 legveszélyesebb terrorista nevét tartalmazó listát. Peresz szerint azt követelték, legalább az első tízet tartóztassák le, de Arafat nem tett semmit.

Vasárnap legalább ketten vesztették életüket Izrael északi részén, amikor felrobbant egy autó. Az izraeli rádió jelentése szerint nyilvánvalóan palesztin szélsőségesek sikertelen merényletéről van szó. A súlyos robbanás a Bet Schean település melletti Schluchot kibuc bejáratánál történt. A lopott jármű a robbanás következtében felborult és összeroncsolódott, az utasai kizuhantak.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a járművet a bennülők máshol akarták-e felrobbantani, vagy a célpont a kibuc volt. Az autóban felrobbant két utas palesztin volt. A rendőrség lezárta a környéket, és nyomok után kutatnak.

A palesztin rendőrség izraeli beszámolók szerint megkezdte a militáns palesztinok őrizetbe vételét. Az izraeli rádió vasárnap az izraeli biztonsági erőktől származó információk alapján azt jelentette, hoyg az elmúlt 24 órában a Gáza övezetben és Ciszjordániában radikális palesztin csoportok négy magasrangú vezetőjét tartóztatták le.

A Hamasz és az iszlám dzsihád kötelékébe tartozó őrizetbe vett személyek között van két palesztin személy, akiknek a letartóztatását Izrael is követelte. Az autonóm területek vezetősége egy kabinettülést követően szombaton reggel első alkalommal fenyegette nyíltan büntetéssel a militáns csoportokat, ha azok nem tartják tiszteletben az Arafat elnök által hirdetett tűzszünetet.