Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Négy palesztin gyermek halt meg egy robbanásban

2001.11.22. 11:19
Négy palesztin gyermeket ölt meg egy izraeli gránát a Gáza-övezetben csütörtökön. A gyermekek halála alighanem megnehezíti az amerikai kormányzat legújabb közel-keleti közvetítési kísérletét.
Négy palesztin gyermek meghalt csütörtök reggel a Gáza-övezetbeli Kán Júnisz menekülttáborban, amikor egy izraeli gránát felrobbant egy helyi általános iskola mellett, közölték palesztin biztonsági források. A gyerekek testvérek voltak.

Azt nem tudni, hogy a gránát egy korábbi izraeli támadásból maradt ott, vagy hogy az izraeliek az éjjel ágyúzták volna a palesztin települést, tudósított a CNN. Az utóbbi verziót az izraeli katonaság tagadta.

A gyermekek halála alighanem megnehezíti az amerikai kormányzat legújabb közel-keleti közvetítési kísérletét. George W. Bush amerikai elnök éppen szerdán nevezett ki két új megbízottat, akiknek feladata egy izraeli-palesztin tűzszünet megvalósítása lesz. A két közvetítő jövő hét elején érkezik meg a térségbe.

Az amerikaiak már júniusban összehoztak egy tűzszüneti megállapodást, amit azonban egyik fél sem tart be. Az izraeliek azt mondják, hogy addig nem lehet szó a megállapodásban foglaltak megvalósításáról, így a katonaság visszavonásáról, amíg a palesztin legalább hét napra nem hagyják abba a lövöldözést. A palesztin a tűzszünetet úgy értelmezik, hogy az nem terjed ki a Ciszjordániában és a Gáza-övezetben élő zsidó telepesekre, akiket - mint illegális megszállókat - legitim célpontnak tekintenek.