Erik, Alexandra
EUR 385,87 Ft
USD 365,75 Ft
11 °C
23 °C

Európát is elérte a közel-keleti háború

2002.04.11. 15:51
A közel-keleti események az elmúlt két hétben annyira elfajultak, hogy most már lehetetlen ignorálni a dolgot. Már csak azért is, mert az izraeli-palesztin konfliktus mára elérte Európát is. Franciaországban szinte naponta ér támadás zsinagógákat, az Izrael-ellenes tüntetések egymást érik a kontinens több országában is, a szeptember 11-e óta kissé elcsöndesedett globalizációellenes mozgalom pedig egyenesen új raison d'etre-t talált a közel-keleti háborúban.
Palesztin zászlót nem gyakran lát az ember a tévéhíradón vagy a CNN-en kívül, de a négyosztatú lobogó hirtelen megszaporodni látszik az európai utcákon. A közel-keleti konfliktus keveseket izgat annyira, hogy aktívan foglalkozzanak vele - hogy lehet valamivel aktívan foglalkozni ennyire messziről? -, de az elmúlt két hétben egyre gyakrabban tűnnek fel a "Vesszen Saron!" és hasonló feliratú falfirkák és kitűzők nyugat-európai városokban. A párizsi metró aluljárójában "Dicsőség a hős palesztin népnek!" feliratok díszítik a falakat.

Franciaországban, Olaszországban és Németországban több tüntetésre és aláírásgyűjtésre is sor került az izraeli megszállás ellenében, vagy az izraeli akciók védelmében. Párizsban a két tábor hívei még össze is verekedtek, a rendőröknek kellett közbelépniük.

Megszaporodtak az antiszemita incidensek

Nem ártatlan jelenségről van szó. Az elmúlt időszakban látványosan megszaporodtak az antiszemita incidensek Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó és muszlim közössége él együtt, egyébként békében. Ciszjordánia izraeli invázióját követő héten minden napra esett zsinagóga elleni támadás. A francia rendőrség szerint az akciókat - általában gyújtóbombás támadást - minden valószínűség szerint észak-afrikai muszlim bevándorlók egy kis csoportja hajtja végre, szerencsére elég ügyetlenül.

Bár eddig senki nem sérült meg, érthető, hogy a franciaországi (és belgiumi) zsidó közösség aggódik. Több helyi zsidó vezető egyenesen az 1938-as berlini Kristályéjszakához hasonlította az eseményeket, ami lehet, hogy túlzás, de érzékelteti a támadások kiváltotta hangulatot. Az izraeli miniszterelnök legutóbbi tévébeszédében egyenesen "az antiszemitizmus új európai hullámáról" szólt.

Új ügy a globalizációellenes szervezeteknek

A szeptember 11-e óta kevésbé harcias globalizációkritikus csoportokat azonban mintha felvillanyozták volna a közel-keleti események. Több szervezet az utcára vonult a palesztin ügy mellett tüntetve, mintegy új kihívást látva a konfliktusban. "A Palesztinában folyó események ijesztőek" - mondta Bertrand Cassen, a tekintélyes Attac elnöke a Wall Street Journal-nek. "Az érzelmek olyan magasra csaptak, hogy közbe kell lépnünk. A szeptember 11-i események hatása teljesen elmúlt a mozgalomban."

Többen nem elégedtek meg az európai demonstrációval: a francia Jose Bove, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy szétvert egy McDonald's éttermet Franciaországban, többedmagával Ramallahba utazott, hogy felkeresse az izraeliek által bekerített Jasszer Arafat palesztin elnököt. Publicitás szempontjából kimondottan jót tett, hogy az izraeli katonaság rálőtt az európai tüntetők egy csoportjára, többüket megsebesítve.

Egy olasz kutatóintézet szerint a csoportok komoly tőkére tehetnek szert a palesztin ügy felkarolásával, mert az európai közvélemény eléggé palesztinpárti. "A mozgalom most olyan emberek számára is vonzóvá vált, akiknek korábban nemigen voltak szimpatikusak a globalizációellenes szervezetek" - mondja Gian Maria Fara, az Eurispes vezetője.

A franciországi megmozdulásokon látott transzparensek, elhangzott jelszavak alapján a jelenlegi mozgalom azonban meglehetősen egyoldalú. A palesztin öngyilkos merénylők áldozatairól nem esik szó, csak az izraeli akciókról. Ráadásuk egyesek gyanítják, hogy a palesztin ügy mellett demonstrálók nem is igazán Ariel Saron politikáját ellenzik, de egyenesen Izrael állam léthez való jogát vitatják. Egy olasz tüntetésen Hamasz-terroristának öltözött aktivisták is felvonultak, övükre erősített kamu-robbanószerkezetekkel.

Izrael-ellenesek vagy antiszemiták?

Még súlyosabb, hogy a tüntetőket és mozgalmárokat sokan - főleg zsidó szervezetek - antiszemitizmussal is megvádolták. Ez ugyan az esetek túlnyomó többségében aligha állja meg a helyét, az elmúlt hetek antiszemita akciói érthetővé teszik az aggodalmat. Igaz továbbá az is, hogy egyes tüntetéseken a résztvevők valóban túlléptek az izraeli megszállók kritikáján, és a holokausztrelativizálás ingoványos talajára tévedtek.

Nem egy megmozduláson volt látható olyan transzparens, amely egyenlőségjelet tesz a Dávid-csillag és a horogkereszt, Auschwitz és Ramallah közé. Az Indymedia nevű portálláncon, amely a globalizációellenes csoportok egyik fóruma, olyan fotók tűntek fel, amelyeken Adolf Hitler és Ariel Saron együtt láthatók. (A képeket később eltávolították, és az Indymedia most már mentes az ehhez hasonló megnyilatkozásoktól.)

A tüntetések szervezői elutasítják e vádakat. "Anticionisták vagyunk, nem antiszemiták" - mondja Guy Taylor, a Globalise Resistance nevű brit csoport vezetője. A palesztin eseményeket a holokauszthoz hasonlítani Bertrand Cassen szerint "őrültség". "Az ehhez hasonló kijelentések csak ártanak ügyünknek" - mondja. "Izrael politikáját ítéljük el, nem pedig magát Izraelt" - teszi hozzá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét