Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Kínai pártkongresszus: jöhetnek a vállalkozók

2002.11.09. 18:44
Csiang Cö-min pártfőtitkár beszéde nyomán a Kínai Kommunista Párt a jövőben vállalkozókra is támaszkodik majd. A pártfunkcionáriusok a szocializmus modernizációját várják a húzástól.
A Kínai Kommunista Párt XVI. kongresszusa szombaton szekcióülésekkel folytatódott, a delegáltak Csiang Cö-min pártfőtitkár megnyitó beszédét méltatták, és úgy vélték, a beszéd új korszak beköszöntét jelezte.

Nép, kultúra, és termelés

A képviselők csoportjai folyamatosan ismételgetik, és lelkesen értelmezik a párt új mantráját, a Csiang-beszédben elhangzott "három képviseletről" szóló elképzelést. E szerint a kommunista pártnak a munkások, parasztok, szellemi dolgozók és katonák mellett az újgazdagokra és vállalkozókra is kell támaszkodnia. A "három képviselet" a kínai nép, a haladó kultúra és a termelő erők hármas pillérét jelenti.

A pénteken megfogalmazott elvet rövidesen a párt alapokmányába is belefoglalják - közölték kínai tisztségviselők a Reutersszal.

Újraéledés

Hu Csin-tao alelnök - akit szakértők szerint akár már jövő héten Csiang utódjának választhatnak - úgy vélekedett, hogy Csiang beszéde "jó útmutatás a jóléti társadalom és a szocializmus modernizációjának megvalósításához".

Csu Zsung-csi kormányfő szintén elismeréssel szólt a beszédről, és úgy fogalmazott, hogy Csiang elnöksége úgy vonul majd be a kínai történelemkönyvekbe, mint Kína újraéledésének korszaka.

Letartóztatások, kivégzések

Kína 28 tartományából és autonóm területéről összesen 2114 küldött érkezett a pekingi Tienanmen téren álló Nép Nagy Csarnokába a pénteken megkezdődött, egyhetes tanácskozásra, amelyen megvitatják a párt politikai irányvonalát, és új pártvezetést választanak.

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére a térre többször is bejutottak szórólapokat osztogató emberek. A kínai rendőrség legalább hat személyt vett őrizetbe a kongresszus első napján a Nép Nagy Csarnokának közelében - közöttük két nőt. A BBC értesülései szerint egyébként a biztonsági intézkedések keretében a hatóságok által nyilvántartott aktivistákat a kongresszus végéig bebörtönözték.

Az Amnesty International jelentése szerint továbbá egyfajta "közbiztonsági kampány" keretében a pártkongresszust megelőző napokban 46 elítéltet végeztek ki.

A világ legfiatalabb politikai foglya

A pártkongresszuson látogatást tett a 11. Pancsen Láma is. A jelenleg 13 éves vallási vezető, aki Gyancain Norbu néven látta meg a napvilágot és a tibeti buddhista teokrácia rendszerében a második legszentebb személyiségnek számít, a kínai hatóságok teljes ellenőrzése alatt áll.

Az emberi jogi szervezetek szerint a világ legfiatalabb politikai foglyának tekinthető Pancsen Láma nem érintkezhet a nemzetközi sajtó képviselőivel és bár a KKP kongresszusának díszvendége, a Nép Nagy Csarnokába csak a küldöttek távollétében engedték be.

A Dalai Láma eközben Japánba látogatott, ahol magas rangú köztisztviselőkkel és parlamenti képviselőkkel találkozott, akik elítélték a Tibet kínai megszállását.