Judit
3 °C
7 °C

Kínai pártkongresszus: jöhetnek a vállalkozók

2002.11.09. 18:44
Csiang Cö-min pártfőtitkár beszéde nyomán a Kínai Kommunista Párt a jövőben vállalkozókra is támaszkodik majd. A pártfunkcionáriusok a szocializmus modernizációját várják a húzástól.
A Kínai Kommunista Párt XVI. kongresszusa szombaton szekcióülésekkel folytatódott, a delegáltak Csiang Cö-min pártfőtitkár megnyitó beszédét méltatták, és úgy vélték, a beszéd új korszak beköszöntét jelezte.

Nép, kultúra, és termelés

A képviselők csoportjai folyamatosan ismételgetik, és lelkesen értelmezik a párt új mantráját, a Csiang-beszédben elhangzott "három képviseletről" szóló elképzelést. E szerint a kommunista pártnak a munkások, parasztok, szellemi dolgozók és katonák mellett az újgazdagokra és vállalkozókra is kell támaszkodnia. A "három képviselet" a kínai nép, a haladó kultúra és a termelő erők hármas pillérét jelenti.

A pénteken megfogalmazott elvet rövidesen a párt alapokmányába is belefoglalják - közölték kínai tisztségviselők a Reutersszal.

Újraéledés

Hu Csin-tao alelnök - akit szakértők szerint akár már jövő héten Csiang utódjának választhatnak - úgy vélekedett, hogy Csiang beszéde "jó útmutatás a jóléti társadalom és a szocializmus modernizációjának megvalósításához".

Csu Zsung-csi kormányfő szintén elismeréssel szólt a beszédről, és úgy fogalmazott, hogy Csiang elnöksége úgy vonul majd be a kínai történelemkönyvekbe, mint Kína újraéledésének korszaka.

Letartóztatások, kivégzések

Kína 28 tartományából és autonóm területéről összesen 2114 küldött érkezett a pekingi Tienanmen téren álló Nép Nagy Csarnokába a pénteken megkezdődött, egyhetes tanácskozásra, amelyen megvitatják a párt politikai irányvonalát, és új pártvezetést választanak.

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére a térre többször is bejutottak szórólapokat osztogató emberek. A kínai rendőrség legalább hat személyt vett őrizetbe a kongresszus első napján a Nép Nagy Csarnokának közelében - közöttük két nőt. A BBC értesülései szerint egyébként a biztonsági intézkedések keretében a hatóságok által nyilvántartott aktivistákat a kongresszus végéig bebörtönözték.

Az Amnesty International jelentése szerint továbbá egyfajta "közbiztonsági kampány" keretében a pártkongresszust megelőző napokban 46 elítéltet végeztek ki.

A világ legfiatalabb politikai foglya

A pártkongresszuson látogatást tett a 11. Pancsen Láma is. A jelenleg 13 éves vallási vezető, aki Gyancain Norbu néven látta meg a napvilágot és a tibeti buddhista teokrácia rendszerében a második legszentebb személyiségnek számít, a kínai hatóságok teljes ellenőrzése alatt áll.

Az emberi jogi szervezetek szerint a világ legfiatalabb politikai foglyának tekinthető Pancsen Láma nem érintkezhet a nemzetközi sajtó képviselőivel és bár a KKP kongresszusának díszvendége, a Nép Nagy Csarnokába csak a küldöttek távollétében engedték be.

A Dalai Láma eközben Japánba látogatott, ahol magas rangú köztisztviselőkkel és parlamenti képviselőkkel találkozott, akik elítélték a Tibet kínai megszállását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?