István, Vajk
17 °C
34 °C

Tizenkét év után újra összeül a Kubai Kommunista Párt kongresszusa

2008.04.29. 21:52
Összehívta Raúl Castro a Kubai Kommunista Párt következő - sorrendben a hatodik - kongresszusát, amely hosszú idő után az első ilyen rendezvény lesz a kommunista vezetésű karibi szigetországban.

A kubai államfő-pártvezető raul Castro helyi idő szerint hétfőn Havannában, a párt Központi Bizottságának a televízióban élőben közvetített ülésén jelentette be: a következő - sorrendben a hatodik - pártkongresszust 2009 második felében rendezik meg. Az utolsó pártkongresszust 1997-ben tartották, az elvileg ötévenként esedékes tanácskozás azonban 2002-ben - és azóta is - elmaradt.

Az újabb pártkongresszus összehívását több apróbb társadalmi változás előzte meg a szigetországban, amelyekkel az államfői tisztséget bátyjától, Fidel Castrótól idén februárban hivatalosan is átvevő Raúl Castro javítani akarta a kubai átlagpolgárok életkörülményeit, és enyhíteni a velük szembeni korlátozó intézkedések szigorát.

Raúl Castro a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy a pártnak irányelveket kell meghatároznia, többek között arra az időszakra, amikor a "történelmi nemzedékek" már letűnnek az ország vezetéséből.

Hírügynökségi értékelés szerint a következő pártkongresszus ily módon jóval a 76 éves Raúl Castro - és a 81 éves Fidel Castro - utáni időkre is meghatározhatja az ország politikai jövőjét.

Az államfő-pártvezető bejelentette továbbá egy hétfős végrehajtó bizottság létrehozását, amely a legnagyobb hatalommal rendelkező politikai bizottság tevékenységét ellenőrzi majd. Az új testületet Raúl Castro vezeti majd, a tagok pedig a februárban megválasztott államtanács elnökhelyettesei lesznek.

Raúl Castro egyúttal közölte, hogy a halálbüntetésre ítélt személyek esetében - három kivételtől eltekintve - 30 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre enyhítik majd az ítéletet, de e büntetési forma továbbra is a kubai jogrendszer része marad. "Felelőtlenség és naivitás lenne lemondani arról az elrettentő erőről, amelyet a halálbüntetés gyakorol az igazi terroristákra, az imperialista zsoldosokra" - mondta Castro. A három személy, akire nem vonatkozik a halálbüntetés feloldása, terrorista bűntett miatt ül börtönben.