Aliz
6 °C
14 °C

Tizenkét év után újra összeül a Kubai Kommunista Párt kongresszusa

2008.04.29. 21:52
Összehívta Raúl Castro a Kubai Kommunista Párt következő - sorrendben a hatodik - kongresszusát, amely hosszú idő után az első ilyen rendezvény lesz a kommunista vezetésű karibi szigetországban.

A kubai államfő-pártvezető raul Castro helyi idő szerint hétfőn Havannában, a párt Központi Bizottságának a televízióban élőben közvetített ülésén jelentette be: a következő - sorrendben a hatodik - pártkongresszust 2009 második felében rendezik meg. Az utolsó pártkongresszust 1997-ben tartották, az elvileg ötévenként esedékes tanácskozás azonban 2002-ben - és azóta is - elmaradt.

Az újabb pártkongresszus összehívását több apróbb társadalmi változás előzte meg a szigetországban, amelyekkel az államfői tisztséget bátyjától, Fidel Castrótól idén februárban hivatalosan is átvevő Raúl Castro javítani akarta a kubai átlagpolgárok életkörülményeit, és enyhíteni a velük szembeni korlátozó intézkedések szigorát.

Raúl Castro a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy a pártnak irányelveket kell meghatároznia, többek között arra az időszakra, amikor a "történelmi nemzedékek" már letűnnek az ország vezetéséből.

Hírügynökségi értékelés szerint a következő pártkongresszus ily módon jóval a 76 éves Raúl Castro - és a 81 éves Fidel Castro - utáni időkre is meghatározhatja az ország politikai jövőjét.

Az államfő-pártvezető bejelentette továbbá egy hétfős végrehajtó bizottság létrehozását, amely a legnagyobb hatalommal rendelkező politikai bizottság tevékenységét ellenőrzi majd. Az új testületet Raúl Castro vezeti majd, a tagok pedig a februárban megválasztott államtanács elnökhelyettesei lesznek.

Raúl Castro egyúttal közölte, hogy a halálbüntetésre ítélt személyek esetében - három kivételtől eltekintve - 30 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre enyhítik majd az ítéletet, de e büntetési forma továbbra is a kubai jogrendszer része marad. "Felelőtlenség és naivitás lenne lemondani arról az elrettentő erőről, amelyet a halálbüntetés gyakorol az igazi terroristákra, az imperialista zsoldosokra" - mondta Castro. A három személy, akire nem vonatkozik a halálbüntetés feloldása, terrorista bűntett miatt ül börtönben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?