Ödön
1 °C
11 °C

A magyar társadalom elutasította az agresszív kampányt

2002.04.22. 13:29
A cseh, lengyel és a román lapok szerint a magyar választók a nyugalmat választották. A rendkívül magas részvételi arányt mindenhol kiemelték.
A hétfői cseh lapok nagy terjedelemben, már az első oldalaikon foglalkoznak a magyar választás eredményével megállapítva, hogy minden valószínűség szerint Medgyessy Péter lesz Magyarország új kormányfője. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint az "új balközép kormánynak csökkentenie kellene a Budapest, Prága és Pozsony között kialakult feszültséget, amelyet Orbán Viktor Benes-dekrétumok érvénytelenítését megcélzó követelése idézett elő". A lap rámutat: a magyar társadalom a nagyon mélyen megosztott a kormányzó jobboldal kampányának következtében, s ezért az új kormánynak nagyon nehéz dolga lesz. A liberális Mladá Fronta Dnes "meglepőnek" minősíti a szocialisták győzelmét, s példátlanul durvának és keménynek nevezi a kampányt. A konzervatív Lidové Noviny szerint a szocialisták a jószomszédi viszony és a piacgazdaság hívei. A Mladá Fronta Dnes, és a Lidové Noviny is rövid portrét közöl Medgyessyről, aki mindkét lap kitűnő banki szakértőnek minősíti.

Orbán átvette Csurka retorikáját

A választásokkal szokatlanul nagy terjedelemben, több cikkben, interjúkban foglalkozó konzervatív lengyel napilap, a Rzeczpospolita a következőket írja: Orbán Viktor azzal követte el a fő hibát, hogy átvette a nacionalista retorikát, amellyel Csurka István pártjának szélsőjobboldali választóit igyekezett megszerezni, ennek árát viszont a közép szavazói tábora egy részének elvesztésével fizette meg. A baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a baloldali Trybuna szerint a magyar választók elutasították Orbán Viktor agresszív kampányát, jobban tetszett nekik a szocialisták által sugárzott nyugalom.

Román-magyar csúcstalálkozó?

BBC rádió román nyelvű adásának így kommentálta a magyar választásokat: a választási kampányban Orbán Viktor és csapata harcba vetette a populizmus teljes arzenálját. Átvették,és ,,Hajrá Magyarország" formában magyarosították Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "Forza Italia" jelszavát, mintha a Fidesz hívei egy olyan labdarúgó csapatot alkotnának, amelynek külföldiek ellen kell játszaniuk. A BBC szerint az új magyar Országgyűlésben négy párt lesz jelen: az MSZP-nek 178, a Fidesznek 167, az MDF-nek 21, az SZDSZ-nek pedig 20 képviselője lesz.

Orbán, 'a magyarok jövője a 15 millió fős nemzettől függ' kijelentésével kapcsolatban Medgyessy Péter úgy nyilatkozott a BBC román nyelvű szerkesztőségének, hogy találkozni kíván Adrian Nastase román miniszterelnökkel, hogy megvitassák a magyar-román kapcsolatokat. Medgyessy a találkozó lehetséges időpontjáról még nem nyilatkozott.

A hétfői román lapok döntő többsége - a korai lapzárta és az időeltolódás miatt - még csak jósolta az MSZP-SZDSZ várható győzelmét. Minden budapesti tudósítás a rendkívül magas részvételi arányt és az elmúlt két hét igen kiélezett választási kampányát emelte ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?