Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A magyar társadalom elutasította az agresszív kampányt

2002.04.22. 13:29
A cseh, lengyel és a román lapok szerint a magyar választók a nyugalmat választották. A rendkívül magas részvételi arányt mindenhol kiemelték.
A hétfői cseh lapok nagy terjedelemben, már az első oldalaikon foglalkoznak a magyar választás eredményével megállapítva, hogy minden valószínűség szerint Medgyessy Péter lesz Magyarország új kormányfője. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint az "új balközép kormánynak csökkentenie kellene a Budapest, Prága és Pozsony között kialakult feszültséget, amelyet Orbán Viktor Benes-dekrétumok érvénytelenítését megcélzó követelése idézett elő". A lap rámutat: a magyar társadalom a nagyon mélyen megosztott a kormányzó jobboldal kampányának következtében, s ezért az új kormánynak nagyon nehéz dolga lesz. A liberális Mladá Fronta Dnes "meglepőnek" minősíti a szocialisták győzelmét, s példátlanul durvának és keménynek nevezi a kampányt. A konzervatív Lidové Noviny szerint a szocialisták a jószomszédi viszony és a piacgazdaság hívei. A Mladá Fronta Dnes, és a Lidové Noviny is rövid portrét közöl Medgyessyről, aki mindkét lap kitűnő banki szakértőnek minősíti.

Orbán átvette Csurka retorikáját

A választásokkal szokatlanul nagy terjedelemben, több cikkben, interjúkban foglalkozó konzervatív lengyel napilap, a Rzeczpospolita a következőket írja: Orbán Viktor azzal követte el a fő hibát, hogy átvette a nacionalista retorikát, amellyel Csurka István pártjának szélsőjobboldali választóit igyekezett megszerezni, ennek árát viszont a közép szavazói tábora egy részének elvesztésével fizette meg. A baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a baloldali Trybuna szerint a magyar választók elutasították Orbán Viktor agresszív kampányát, jobban tetszett nekik a szocialisták által sugárzott nyugalom.

Román-magyar csúcstalálkozó?

BBC rádió román nyelvű adásának így kommentálta a magyar választásokat: a választási kampányban Orbán Viktor és csapata harcba vetette a populizmus teljes arzenálját. Átvették,és ,,Hajrá Magyarország" formában magyarosították Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "Forza Italia" jelszavát, mintha a Fidesz hívei egy olyan labdarúgó csapatot alkotnának, amelynek külföldiek ellen kell játszaniuk. A BBC szerint az új magyar Országgyűlésben négy párt lesz jelen: az MSZP-nek 178, a Fidesznek 167, az MDF-nek 21, az SZDSZ-nek pedig 20 képviselője lesz.

Orbán, 'a magyarok jövője a 15 millió fős nemzettől függ' kijelentésével kapcsolatban Medgyessy Péter úgy nyilatkozott a BBC román nyelvű szerkesztőségének, hogy találkozni kíván Adrian Nastase román miniszterelnökkel, hogy megvitassák a magyar-román kapcsolatokat. Medgyessy a találkozó lehetséges időpontjáról még nem nyilatkozott.

A hétfői román lapok döntő többsége - a korai lapzárta és az időeltolódás miatt - még csak jósolta az MSZP-SZDSZ várható győzelmét. Minden budapesti tudósítás a rendkívül magas részvételi arányt és az elmúlt két hét igen kiélezett választási kampányát emelte ki.