Szilárda
-4 °C
3 °C

Bírálják Köhlert, mert volt terroristával találkozott

2007.05.06. 11:36
Vasárnap élesen bírálták a német konzervatív pártok Horst Köhler államfőt, mert személyesen találkozott az elnöki kegyelmet kérő, egykori RAF-terroristával, Christian Klarral.

A német politikai körökben nagy vihart kiváltott találkozót pénteken tartották, erről elsőként a Der Spiegel számolt be legfrissebb számában. A hamburgi hírmagazin szerint a randevút az alkotmánybíróból lett, a németek körében amúgy nagy tekintélynek örvendő államfő kezdeményezte.

Újravizsgálják

A Klar-ügy hetek óta borzolja a kedélyeket Németországban. A Rote Armee Fraktion (RAF) egykori tagja 1982 óta ül börtönben, ahol több gyilkosság miatt tölti többszörös életfogytiglani ítéletét. A jogi értelemben vett elévülési idő 2009-ben lejár, a jelenleg 54 éves volt terrorista azonban már hónapokkal ezelőtt az államfőhöz fordult kegyelemért.

Klar fogva tartásának körülményein a hatóságok a napokban már enyhítettek, ami megerősítette azokat a feltevéseket, hogy a volt terrorista számíthat a kegyelemre. Mindezt alátámasztotta a RAF által 1977-ben meggyilkolt Siegfried Buback főügyész fiának nyílt levele is, amely szerint a korábbi vád ellenére Christian Klar nem volt a merénylet közvetlen elkövetői között. Ezt követően a hatóságok a Buback-gyilkosság újbóli kivizsgálását rendelték el.

A kormánypártoknak nem tetszik

A kormányon lévő konzervatív pártok – elsősorban a kisebbik uniópárt, a CSU – helytelenítették a találkozót, és a leghatározottabban az esetleges elnöki kegyelem ellen foglaltak állást. A Keresztényszociális Unió főtitkára, Markus Söder egészen odáig elment, hogy kilátásba helyezte Horst Köhler 2009 tavaszán lehetséges újraválasztásának megtorpedózását. Köhlert 2004-ben a konzervatív pártok és a szabaddemokrata FDP szavazataival választották meg államfőnek.

Edmund Stoiber, a CSU elnöke nyilatkozatban bírálta az államfőt. Stoiber szerint Köhler találkozója egy bebörtönzött terroristával számos német állampolgárban azt a benyomást keltheti, hogy az állam nagyobb figyelmet fordít a súlyos bűncselekményeket elkövetőkre, illetve a német demokrácia ellenségeire, mint az egyszerű emberekre. Mindez sokak számára a terroristák győzelmeként értelmezhető – fogalmazott a konzervatív politikus.

Nem ő lenne az első

Elutasította az esetleges elnöki kegyelmet a nagyobbik konzervatív párt, a Német Kereszténydemokrata Unió és az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) több magas rangú politikusa is. Óvatosabb formában, de bírálta a taláékozót a konzervatívok koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is. Az ellenzéki Zöldek viszont védelmükbe vették az államfőt, zsarolással vádolva az őt bírálókat.

Köhler egyébként nem az első német államfő lenne, aki egykori RAF-terroristákat elnöki kegyelemben részesít. Elődei közül néhány esetben hasonlóan járt el Richard von Weizsäcker, Roman Herzog, illetve Johannes Rau is. Köhler a jövő hét folyamán hozza meg döntését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!