Valér
2 °C
8 °C

Klebnikov-gyilkosság - felmentették a vádlottakat

2006.05.06. 15:01
A moszkvai városi bíróság felmentette Paul Klebnikov orosz származású amerikai újságíró feltételezett gyilkosait szombaton. Az ítélet várható volt, mivel az esküdtszék már előző nap ártatlannak mondta ki a két csecsenföldi vádlottat.

Az ítélet kihirdetése után Kazbek Dukuzov és Musza Vahajev szabadon távozott a bíróságról, csakúgy mint a harmadik vádlott, a szintén minden vádpontban ártatlannak nyilvánított Fail Szadretgyinov jegyző, akinek a szerepe az ügyészség szerint a gyilkosság megszervezésében állott, illetve egy másik bérgyilkossággal hozták összefüggésbe.

Dmitrij Sohin ügyész közölte, hogy a legfelsőbb bíróságnál megfellebbezi az ítéletet. Sohin kiemelte, hogy durva eljárási hibák jellemezték a tárgyalást, és ezek hatást gyakoroltak az esküdtszék tagjaira. Az amerikai külügyminisztérium és Klebnikov családja felszólította az orosz hatóságokat, hogy újult erővel folytassa a nyomozást, és derítsen fényt az ügyre.

Csecsenek tették, vagy oroszoknak is útjában állt?

A 41 éves Paul Klebnikovot, az amerikai Forbes magazin orosz kiadásának főszerkesztőjét 2004. július 9-én lőtték agyon a moszkvai szerkesztőség előtt. Az ügyészség hatszáz oldalas vádirata szerint bérgyilkosság történt, amelyet Hodzs-Ahmed Nuhajev volt csecsen szeparatista miniszterelnök-helyettes rendelt meg. (A vádhatóság szerint Nuhajev azért ölette meg Klebnikovot, mert zokon vette a Beszélgetések egy barbárral című könyvet, amelyet az újságíró a vele felvett interjúsorozat alapján írt.)

Erőtlen az orosz igazságszolgáltatás?
Igor Jakovenko, az oroszországi újságírók szövetségének elnöke élesen bírálta az ítéletet. Rámutatott, hogy ez nem az első, nem a második és nem is a tizedik eset, amely ország világ előtt rávilágít az orosz igazságszolgáltatási szervek erőtlenségére. "Igazságszolgáltatási szerveink nem képesek valódi nyomozást folytatni és valódi bizonyítékokat összegyűjteni, és ez már nem véletlen, hanem rendszeresség, törvényszerűség" - mondta Jakovenko.

A végrehajtásra a vádhatóság szerint egy moszkvai bűnbanda vállalkozott, amelynek tagja volt Kazbek Dukuzov, fivére Magomed Dukuzov, valamint Musza Vahajev és Magomed Edilszultanov.

Bár a nyomozás során a főügyészség elsősorban és erőteljesen a "csecsen nyomot" vizsgálta, számos kérdést és spekulációt vetett fel az a kérdés, hogy kinek állt érdekében eltenni láb alól a korrupciós ügyeket feszegető, valamint az orosz üzleti élet olykor erőszakos és zárt világában kutakodó újságírót. Abban mindenki egyetért, hogy Klebnikov szakmai tevékenysége áll a háttérben, de egyesek tudni vélik, hogy valaki az orosz oligarchák közül ölette meg.

Amerika szeretné tudni, ki volt a gyilkos

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő már pénteken felszólította az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a gyilkosság megrendelőjének és tetteseinek felkutatására, valamint bíróság elé állítására. A Klebnikov család közleményben tudatta, hogy elfogadja az ítéletet, de mindaddig nem lesz elégedett, amíg az igazság nem győzedelmeskedik, és bíróság elé nem kerül a felbujtó és a végrehajtó.

A család felszólította az orosz kormányt, hogy fogadja el az ügy megoldásában érdekelt Egyesült Államok és más országok által felajánlott segítséget a nyomozásban.