Mária
18 °C
28 °C

Elhunyt az osztrák államfő

2004.07.07. 17:18
Kedden késő este egy bécsi kórházban életét vesztette Thomas Klestil osztrák államfő, közölték a politikus kezelőorvosai. A 71 éves Klestil két nappal ezelőtt kapott szívrohamot, és azóta nem tért magához.
Az osztrák államfő kezelőorvisaira hivatkozva az APA hírügynökség azt jelentette, hogy a hivatalban lévő osztrák államfő kedden este 23.33-kor belehalt a hétfői szívrohama szövődményeibe.

Kedden délelőtt a 71 éves politikus egészségi állapota drámai romlásnak indult, miután több szerve felmondta a szolgálatot. Thomas Klestilt hétfőn vitték a bécsi általános kórházba (Allgemeine Krankenhaus Wien, AKH), miután az államfői rezidencián szívrohamot kapott.

Az orvosok azóta mesterséges kómában tartották, és a hivatala utolsó hetét töltő politikus ezután már nem nyerte vissza az öntudatát.

Négynapos gyász
Négynapos állami gyászt rendelt el szerdán az osztrák kormány szerdai rendkívüli ülésén Thomas Klestil államfő emlékére. A röviddel kedd éjfél előtt elhunyt Klestilt szerdán a bécsi Burgban ravatalozták fel. Az államfő koporsóját csütörtökön délben átszállítják a Hofburg kápolnájába, ahol péntek estig vehetnek búcsút elnöküktől az osztrákok. Klestilt szombaton délután helyezik örök nyugalomra Bécs központi temetőjében.

Leromlott egészség

Thomas Klestil
Az osztrák államfő egészségi állapota már a szívrohamot megelőzően is gyenge volt. Egy 1996-os tüdőgyulladás óta autoimmun-megbetegedésben szenvedett, melynek következtében a szervezet ellen fordul a saját immunrendszere.

Az atipusos tüdőgyulladása idején Ausztria első embere hetekig ágyhoz volt kötve, és csak 1997 januárjában térhetett vissza a bécsi Hofburgba. 2003 júniusában az államfőt ismét tüdőgyulladással kezelték.

Thomas Klestil 1992 óta volt Ausztria elnöke. Hivatali utódja Heinz Fischer, akit 2004. április 25-én választottak meg. Fischer csütörtökön lép hivatalba, de a tragikus események árnyékában minden ünnepi ceremóniát sorban lemondanak.

Az osztrák alkotmány alapján Thomas Klestil hivatali ideje az új államfő beioktatásával ért volna véget. A csütörtöki időpontig Wolfgang Schüssel kancellár látja el a hivatali teendőket.

Elnöki válás

Hivatali ideje kezdetén Klestil populista elnöknek számított, aki a nép közelségét kereste. Viszont a nyilvános fogadóóráinak száma egészségi állapotának megromlásával, 1996-tól egyre csökkent.

Az elnök tekintélyét ezen kívülki kezdte tönkrement házassága, amely végül 1994-ben első felesége hivatali villából történő kiköltözésével végződött.

Klestilt 1998-ben ennek ellenére újraválasztották, majd beiktatását követően elvette választási stábjának egyik tagját, Margit Löfflert.

Öt elnök hivatalban halt meg

A második osztrák köztársaság kikiáltása óta hét politikus töltötte be az ország államfői tisztségét. Thomas Klestil halálát követően nyolcadik elnökként Heinz Fischer csütörtökön lép hivatalba.

Ausztria háború utáni első elnöke a szociáldemokrata Karl Renner volt, aki először a kancellári tisztséget töltötte be, majd államfővé választották. Renner 1950. decemberében bekövetkezett haláláig töltötte be a tisztséget.

Utóda, Theodor Körner (SPÖ) volt Ausztria első közvetlenül megválasztott elnöke, aki hivatala lejárt előtt nem sokkal, 1957-ben hunyt el. Az őt követő Adolf Schärf (SPÖ) második hivatali idejét töltötte, amikor 1965-ben meghalt.

A szintén szociáldemokrata Franz Jonas 1974-ig maradt hivatalban, amikor második elnöki ciklusa idején rákban elhunyt. Az SPÖ támogatta független Rudolf Kirchschlägert másodszor is elnökké választották, és 1986-ban nyugdíjba vonult. 2000. márciusában Bécsben hunyt el. Thomas Klestil elődje, Kurt Waldheim 1985. és 1991. között volt hivatalban, majd nemzetközi nyomásra nem indult az újraválasztásért.