Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt az osztrák államfő

2004.07.07. 17:18
Kedden késő este egy bécsi kórházban életét vesztette Thomas Klestil osztrák államfő, közölték a politikus kezelőorvosai. A 71 éves Klestil két nappal ezelőtt kapott szívrohamot, és azóta nem tért magához.
Az osztrák államfő kezelőorvisaira hivatkozva az APA hírügynökség azt jelentette, hogy a hivatalban lévő osztrák államfő kedden este 23.33-kor belehalt a hétfői szívrohama szövődményeibe.

Kedden délelőtt a 71 éves politikus egészségi állapota drámai romlásnak indult, miután több szerve felmondta a szolgálatot. Thomas Klestilt hétfőn vitték a bécsi általános kórházba (Allgemeine Krankenhaus Wien, AKH), miután az államfői rezidencián szívrohamot kapott.

Az orvosok azóta mesterséges kómában tartották, és a hivatala utolsó hetét töltő politikus ezután már nem nyerte vissza az öntudatát.

Négynapos gyász
Négynapos állami gyászt rendelt el szerdán az osztrák kormány szerdai rendkívüli ülésén Thomas Klestil államfő emlékére. A röviddel kedd éjfél előtt elhunyt Klestilt szerdán a bécsi Burgban ravatalozták fel. Az államfő koporsóját csütörtökön délben átszállítják a Hofburg kápolnájába, ahol péntek estig vehetnek búcsút elnöküktől az osztrákok. Klestilt szombaton délután helyezik örök nyugalomra Bécs központi temetőjében.

Leromlott egészség

Thomas Klestil
Az osztrák államfő egészségi állapota már a szívrohamot megelőzően is gyenge volt. Egy 1996-os tüdőgyulladás óta autoimmun-megbetegedésben szenvedett, melynek következtében a szervezet ellen fordul a saját immunrendszere.

Az atipusos tüdőgyulladása idején Ausztria első embere hetekig ágyhoz volt kötve, és csak 1997 januárjában térhetett vissza a bécsi Hofburgba. 2003 júniusában az államfőt ismét tüdőgyulladással kezelték.

Thomas Klestil 1992 óta volt Ausztria elnöke. Hivatali utódja Heinz Fischer, akit 2004. április 25-én választottak meg. Fischer csütörtökön lép hivatalba, de a tragikus események árnyékában minden ünnepi ceremóniát sorban lemondanak.

Az osztrák alkotmány alapján Thomas Klestil hivatali ideje az új államfő beioktatásával ért volna véget. A csütörtöki időpontig Wolfgang Schüssel kancellár látja el a hivatali teendőket.

Elnöki válás

Hivatali ideje kezdetén Klestil populista elnöknek számított, aki a nép közelségét kereste. Viszont a nyilvános fogadóóráinak száma egészségi állapotának megromlásával, 1996-tól egyre csökkent.

Az elnök tekintélyét ezen kívülki kezdte tönkrement házassága, amely végül 1994-ben első felesége hivatali villából történő kiköltözésével végződött.

Klestilt 1998-ben ennek ellenére újraválasztották, majd beiktatását követően elvette választási stábjának egyik tagját, Margit Löfflert.

Öt elnök hivatalban halt meg

A második osztrák köztársaság kikiáltása óta hét politikus töltötte be az ország államfői tisztségét. Thomas Klestil halálát követően nyolcadik elnökként Heinz Fischer csütörtökön lép hivatalba.

Ausztria háború utáni első elnöke a szociáldemokrata Karl Renner volt, aki először a kancellári tisztséget töltötte be, majd államfővé választották. Renner 1950. decemberében bekövetkezett haláláig töltötte be a tisztséget.

Utóda, Theodor Körner (SPÖ) volt Ausztria első közvetlenül megválasztott elnöke, aki hivatala lejárt előtt nem sokkal, 1957-ben hunyt el. Az őt követő Adolf Schärf (SPÖ) második hivatali idejét töltötte, amikor 1965-ben meghalt.

A szintén szociáldemokrata Franz Jonas 1974-ig maradt hivatalban, amikor második elnöki ciklusa idején rákban elhunyt. Az SPÖ támogatta független Rudolf Kirchschlägert másodszor is elnökké választották, és 1986-ban nyugdíjba vonult. 2000. márciusában Bécsben hunyt el. Thomas Klestil elődje, Kurt Waldheim 1985. és 1991. között volt hivatalban, majd nemzetközi nyomásra nem indult az újraválasztásért.