Viola
-5 °C
-2 °C

Testőre élesztette újra az osztrák elnököt

2004.07.05. 15:30
Wolfgang Schüssel ideiglenesen átvette az államfői teendők ellátását, miután Thomas Klestil osztrák államfőt hétfőn súlyos állapotban szállították kórházba.
Továbbra is kritikus állapotban fekszik egy bécsi kórházban az osztrák államfő - jelenti a Reuters. Klestil hétfő reggel lett rosszul a rezidenciáján, amikor a tüdeje nem szállított kellő mennyiségű oxigént a szervezetébe, szíve pedig leállt. Állapotáról dr. Reinhard Krepler tájékoztatta a sajtót. A politikust mesterségesen kómában tartják, és géppel lélegeztetik, hogy az orvosok a megfelelő beavatkozásokat el tudják végezni, legjobb esetben is mintegy két hetes napos mélyaltatásban tartják, hogy tüdeje megerősödjék - mondta el az újságíróknak nyilatkozó orvos.

A 72. életévében járó osztrák elnököt néhány évvel ezelőtt már néhány napig mélyaltatásos - egyfajta mesterséges kóma - állapotban tartották, amikor atípusos tüdőgyulladással kórházban ápolták. Ez a betegsége újult most ki. Dr. Wolfgang Graninger, az orvos, aki korábban tüdőproblémái miatt kezelte Klestilt, nem volt derűlátó. "Nagyon rosszak a kilátások, a kezelőorvosok szerint a tüdőbetegség szövődményeivel küzdenek jelenleg is."

Leállt a szíve

Súlyos állapotban kórházba szállították hétfőn a leköszönő Thomas Klestil osztrák államfőt, aki csütörtökön adja át hivatalát Heinz Fischer megválasztott elnöknek. Wolfgang Schüssel kancellár hivatala bejelentette, hogy a kormányfő ideiglenesen átvette az államfői teendők ellátását.

Thomas Klestil
Klestilt helikopterrel vitték egy bécsi kórházba, miután riasztás érkezett az államfő villájából - jelentette a Reuters. Az osztrák híradások szerint a politikusnak még otthon leállt a szívműködése, Klestilt a saját testőre hozta vissza az életbe, hordozható defibrillátorral "kiütve" a megállt szívet. Az osztrák államfő már 1996-ban is több hetet töltött kórházban tüdőpanaszai miatt, amelyek az utóbbi napokban kiújultak.

Csütörtökön adta volna át a hatalmat

A 72 esztendős Klestiltől július 8-án veszi át az államfői posztot Heinz Fischer, akit az áprilisi közvetlen elnökválasztáson választottak köztársasági elnökké. Klestil csütörtökig számtalan programot bonyolított volna le az államfői poszt átadásával kapcsolatban, amelyek közül már lemondták a hétfőre tervezett búcsútalálkozóját a tartományok vezetőivel. A tervek szerint a parlament két házának együttes ülésén csütörtökön adta volna át tisztségét az új elnöknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!