Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Folyamatosan romlik az osztrák államfő állapota

2004.07.06. 12:40
A 72. életévében járó államférfit hétfői rosszulléte óta gépekkel tartják életben a bécsi általános kórház intenzív osztályán. A leköszönő osztrák köztársasági elnök állapotát még mindig nem sikerült stabilizálni, a helyzet annyira drámai, hogy elhalasztották az államfő keddre tervezett CTG-vizsgálatát is.
Csökkennek az osztrák államfő életben maradásának az esélyei - állapította meg a Thomas Klestilt kezelő orvoscsoport vezetője kedden Bécsben. A 72. életévében járó államférfit hétfő óta gépekkel tartják életben a bécsi általános kórház intenzív osztályán, de állapotát nem sikerült stabilizálni. A hétfő reggel óta eszméletlen elnököt az AKH bécsi általános kórház intenzív osztályán mélyaltatásban tartják, lélegeztető géppel biztosítják szervezete oxigénellátását.

Drámai helyzet

Fotó: EPA
Thomas Klestil
Fotó: EPA
Christoph Zielinski, az államfőt kezelő orvoscsoport vezetője az osztrák közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a helyzet már nem is lehetne drámaibb, és a keddi nap döntő lesz Klestil sorsa szempontjából. A kezelőorvosok szerint fokozatosan romlanak az államfő minden fontosabb szervének funkciói. A helyzet annyira drámai, hogy elhalasztották az államfő keddre tervezett CTG-vizsgálatát is. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint a Klestilt kezelő kórházban tartózkodnak már az államfő családjának tagjai, akiket folyamatosan tájékoztatnak az államelnök állapotáról. Az orvosok azért harcolnak, hogy - ha alacsony szinten is, de - stabilizálják Klestil állapotát.

Kedden délelőtt még arról adott tájékoztatást az osztrák tömegtájékoztatás, hogy túlélte az első éjszakát a kórházban Thomas Klestil, akinek állapota továbbra is válságos. Az elnök hétfő reggel esett össze az államfői rezidencián, szíve leállt. A biztonsági személyzet, majd a riasztott orvos újraélesztette a 72. életévében járó politikust, akit helikopterrel kórházba szállítottak. Klestil szíve a helikopteren is leállt, a keddi osztrák sajtó jelentései szerint a posztjáról július 8-án leköszönő elnök kétszer is a klinikai halál állapotában volt.

1996 óta betegeskedik

Klestil már hosszabb ideje tüdőproblémákkal küszködik. Először 1996 szeptemberében került kórházba atípusos tüdőgyulladással. Akkor 4 napig altatták, de az orvosok nem tájékoztatták erről az ország politikai vezetését. A késői tájékoztatás után Franz Vranitzky akkori osztrák kancellár vette át ideiglenesen az államfői teendők ellátást. Klestil csak október elején vette vissza a köztársasági elnöki tisztség gyakorlását, néhány hétig betegágyából látta el feladatait. Az elnök 1996 novemberében tüdőembólia miatt 10 napra ismét kórházba került, legutóbb pedig tavaly júniusban szorult kórházi ápolásra enyhe tüdőgyulladással.