Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Folyamatosan romlik az osztrák államfő állapota

2004.07.06. 12:40
A 72. életévében járó államférfit hétfői rosszulléte óta gépekkel tartják életben a bécsi általános kórház intenzív osztályán. A leköszönő osztrák köztársasági elnök állapotát még mindig nem sikerült stabilizálni, a helyzet annyira drámai, hogy elhalasztották az államfő keddre tervezett CTG-vizsgálatát is.
Csökkennek az osztrák államfő életben maradásának az esélyei - állapította meg a Thomas Klestilt kezelő orvoscsoport vezetője kedden Bécsben. A 72. életévében járó államférfit hétfő óta gépekkel tartják életben a bécsi általános kórház intenzív osztályán, de állapotát nem sikerült stabilizálni. A hétfő reggel óta eszméletlen elnököt az AKH bécsi általános kórház intenzív osztályán mélyaltatásban tartják, lélegeztető géppel biztosítják szervezete oxigénellátását.

Drámai helyzet

Fotó: EPA
Thomas Klestil
Fotó: EPA
Christoph Zielinski, az államfőt kezelő orvoscsoport vezetője az osztrák közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a helyzet már nem is lehetne drámaibb, és a keddi nap döntő lesz Klestil sorsa szempontjából. A kezelőorvosok szerint fokozatosan romlanak az államfő minden fontosabb szervének funkciói. A helyzet annyira drámai, hogy elhalasztották az államfő keddre tervezett CTG-vizsgálatát is. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint a Klestilt kezelő kórházban tartózkodnak már az államfő családjának tagjai, akiket folyamatosan tájékoztatnak az államelnök állapotáról. Az orvosok azért harcolnak, hogy - ha alacsony szinten is, de - stabilizálják Klestil állapotát.

Kedden délelőtt még arról adott tájékoztatást az osztrák tömegtájékoztatás, hogy túlélte az első éjszakát a kórházban Thomas Klestil, akinek állapota továbbra is válságos. Az elnök hétfő reggel esett össze az államfői rezidencián, szíve leállt. A biztonsági személyzet, majd a riasztott orvos újraélesztette a 72. életévében járó politikust, akit helikopterrel kórházba szállítottak. Klestil szíve a helikopteren is leállt, a keddi osztrák sajtó jelentései szerint a posztjáról július 8-án leköszönő elnök kétszer is a klinikai halál állapotában volt.

1996 óta betegeskedik

Klestil már hosszabb ideje tüdőproblémákkal küszködik. Először 1996 szeptemberében került kórházba atípusos tüdőgyulladással. Akkor 4 napig altatták, de az orvosok nem tájékoztatták erről az ország politikai vezetését. A késői tájékoztatás után Franz Vranitzky akkori osztrák kancellár vette át ideiglenesen az államfői teendők ellátást. Klestil csak október elején vette vissza a köztársasági elnöki tisztség gyakorlását, néhány hétig betegágyából látta el feladatait. Az elnök 1996 novemberében tüdőembólia miatt 10 napra ismét kórházba került, legutóbb pedig tavaly júniusban szorult kórházi ápolásra enyhe tüdőgyulladással.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!