György
16 °C
24 °C

Két lengyel civil áldozat egy iraki lövöldözében

2004.06.06. 15:53
Egy konvojt ért támadásban két lengyel és két amerikai civil vesztette életét. A lengyel nemzetvédelem szerint nem ajánlott pénzkereseti szándékkal Irakba utazni.
Lelőttek szombaton Irakban két lengyel polgári személyt, akik a Blackwater USA cég biztonsági őrei voltak - jelentette be a lengyel külügyi szóvivő. Boguslaw Majewski a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap elmondta, hogy a két lengyel férfi konvoját ért támadásban a biztonsági cég két további, amerikai állampolgárságú alkalmazottja is az életét vesztette.

Egy sebesült

A támadásban egy lengyel személy megsebesült, életét nem fenyegeti veszély. Jelenleg zajlik az azonosítás és a tetemek Lengyelországba szállításának előkészítése - fűzte hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a külügyminisztérium a mostani szakaszban ennél több felvilágosítást nem adhat.

Janusz Zemke nemzetvédelmi miniszterhelyettes a szombati bagdadi tragédiát kommentálva felhívta a figyelmet, hogy magánszemélyek lehetőleg ne utazzanak Irakba üzleti vagy pénzkereseti szándékkal.

Zemke nem tudta megerősíteni azokat a szóbeszédeket, melyek szerint a két agyonlőtt biztonsági őr a GROM különleges terroristaelhárító lengyel alakulat korábbi tagja volna. Elmondta viszont, hogy a tényleges katonai szolgálatot ellátó lengyelek közül senki sem halt meg vagy sérült meg Irakban.