Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bush klímatervét támadják a zöldek

2001.06.12. 18:01
Környezetvédők keményen támadták George W. Bush amerikai elnök tegnapi nyilatkozatát, melyben újra elutasította az üvegházgázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói egyezményt, és helyette további kutatásokat javasolt. Az Európai Unió felszólította az elnököt: lépjen végre a tettek mezejére.
"Az egész világnak együtt kell megoldani ezt a problémát" - mondta Bush, aki hétfői beszédében hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a fejlődő országok - köztük a legnagyobb szennyezők, Kína és India - szinte teljes egészében fel vannak mentve a csökkentés kötelezettsége alól.

Az elnök azt is hozzátette, hogy a tudományos világ korántsem egységes a globális felmelegedés okait illetően, és ezért további kutatásokra van szükség. "Az Egyesült Államok 1990 óta 18 milliárd dollárt költött klímakutatásra - többet mint Japán és Európa együtt. Most még többet szánunk erre... Hiba volna elsietve cselekedni" - mondta.

Bush el van tájolva, vélik a zöldek

"Az elnök hozzáállását leginkább ahhoz lehetne hasonlítani, amikor valaki a tüzet kezdi tanulmányozni, miközben ég a feje felett a ház" - kommentálta szárazon Carl Pope, a Sierra Club vezetője az ENS hírügynökségnek. "Kevésbé szennyező autókra és erőművekre van szükség, méghozzá most azonnal" - mondta.

"Bush azt állítja, hogy komolyan veszi a globális felmelegedést, de a javaslatai elkéstek tíz évvel... mindössze fél év alatt egy évtized haladását tette semmivé - megkérdőjelezi a [klímaprobléma] tudományos alapjait, és aláássa a nemzetközi együttműködést" - áll a World Resources Institute nevű kutatóintézet közleményében. "Az elnök kritizálja a kiotói egyezményt, de semmi komolyat nem javasol helyette" - mondja a WRI részéről David Sandalow.

Az Egyesült Államok a legnagyobb szennyező, az emberi széndioxid-kibocsátás negyedéért felelős, bár a világgazdasági tevékenységnek is nagyjából ekkora részét adja.

Túlparázza Bush?
Sokan Bush azon aggodalmát is tévesnek tartják, hogy a hőerőművek leépítése ártana az amerikai gazdaságnak. A World Wildlife Fund egy 1998-as tanulmánya szerint különböző energiatakarékossági eljárásokkal az Egyesült Államok simán teljesíthetné kibocsátás-csökkentési kötelezettségeit, és ezzel még új munkahelyeket is létrehozhatna. A Tanács az Energiatakarékos Gazdaságért nevű szervezet májusi jelentése szerint ha az amerikai autók fogyasztását 2020-ig évi 5 százalékkal javítanák, az azt jelentené, hogy az országnak nem kellene egyetlen új olajkutat sem építenie. Egy, a The New York Times által egy hónapja idézett felmérés szerint pedig a megfelelő technológiákkal 20-47 százalékkal vissza lehetne fogni az ország növekvő energiaétvágyát.

A tudóstársadalom nagy része szerint az ember is felelős a melegedésért

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) ez év elején nyilvánosságra hozott jelentései szerint a Föld felszíni átlaghőmérséklete az elkövetkező évszázadban akár 6,5 fokkal is emelkedhet. Ez természeti katasztrófákhoz, aszályhoz, és a tengerszint emelkedéséhez vezethet. Az IPCC szerint a klímaváltozásban egyértelműen szerepet játszik az ember tevékenysége, elsősorban a széndioxid-kibocsátás formájában. Több független kutatóintézet felmérései is az IPCC következtetéseit erősítik meg, és az Amerikai Tudományos Akadémia múlt pénteken publikált jelentése is erre a következtetésre jut.

De vannak kétkedők is

Egyes kutatók azonban, bár elfogadják a globális felmelegedés tényét, a mai napig kétlik, hogy ezért az ember a felelős. Rámutatnak, hogy a legnagyobb üvegházgáz a vízgőz, ennek ciklikus ingadozásairól pedig semmilyen használható modell nincs. Elképzelhető, hogy az 1970 óta megfigyelt átlaghőmérséklet-növekedésnek teljesen természetes okai vannak. "Túl sok a bizonytalan tényező, és túl bonyolult a rendszer" - mondta korábban az Indexnek Czelnai Rudolf, az MTA Földtudományok Osztályának munkatársa.

Európa is elutasította az amerikai klímaprogramot
Az Európai Unió kedden elutasította az amerikai elnök új kezdeményezését a további klímakutatásra, ehelyett ismételten arra szólította fel George W. Busht, hogy térjen vissza az általa elutasított kiotói jegyzőkönyben foglaltak végrehajtásához. Az EU környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström a kijelentés nyomán felszólította Busht: a kérdések elemezgetése helyett lépjen a tettek mezejére. Hozzátette, hogy már több mint elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a globális felmelegedéssel és annak hatásával kapcsolatban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Európa kiáll a kiotói egyezmény mellett.

(MTI)

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft