Frigyes
18 °C
24 °C

Péntekig semmire nem jutottak a klímakonferencián

2000.11.24. 22:01
Az ENSZ hágai klímakonferenciáján pénteken mindkét tárgyalócsoport elutasította az utolsó percben született kompromisszumos javaslatot, amely a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásával kapcsolatos. Zöldszervezetek szerint a kompromisszumos tervezet több kárt okoz, mint hasznot.
Az ENSZ hágai klímakonferenciáján pénteken mindkét tárgyalócsoport elutasította az utolsó percben született kompromisszumos javaslatot, amely a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásával kapcsolatos. Az Európai Unió küldöttei szerint a terv túl sok kiskaput hagy az üvegházhatást okozó gázokról kötött kiotói megállapodásban foglaltak tekintetében. A kiotói jegyzőkönyv szerint ezen gázok kibocsátását 2012-ig világszerte 5,2 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest.

Szombatra dönteni kell

Az Egyesült Államok vezette csoport - amelyet az javaslat legfőbb haszonélvezőjének tartottak volna - ,,elfogadhatatlanul kiegyensúlyozottnak" nevezte a tervet. Mindkét csoport ígéretet tett a megegyezésre. A konferencia szombaton fejeződik be, s ha a gyakorlati kérdésekben nem is várható megegyezés, legalább széleskörű politikai megállapodást várnak, amely később gyakorlati részletekbe fordítható át. A küldöttek várhatóan egész éjszaka folytatják a tárgyalásokat.

A vita középpontjában az áll, hogy a fejlett államok környezetszennyező széndioxid-gázplafonjához mennyit "írnak jóvá" abból a mennyiségből, amelyet az erdők, vagy a termőtalaj nyel el. Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter javaslata 60 millió tonnában maximálná az Egyesült Államok számára engedélyezett széndioxid-mennyiséget, ezzel azonban a Kiotóban kért csökkentésnek mindössze 10 százalékát hajtanák végre. Az Egyesült Államok a mennyiség kétszeresének "elnyelését" akarta. Robert Watson, az ENSZ kormányközi klímabizottságának vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott: elfogadhatatlan az erdők felhasználása a globális felmelegedés ellen környezetvédelmi és társadalmi óvintézkedések nélkül.

A zöldszervezetek bírálták a tervezetet

A különböző környezetvédő szervezetek bírálták a gázkibocsátásokkal való "üzletelést", mert szerintük így a fejlett országok lemondhatnak a szennyezéscsökkentés jelentős hányadáról azzal, hogy támogatják a fejlődő országok környezetvédelmi programjait. Roda Verhayen, a Föld Barátai szervezet képviselője szerint az a legnagyobb gond, hogy ebben a rendszerben az egyes kormányokat nem kötelezik arra, hogy saját országaikban tegyenek lépéseket a szennyezés csökkentésére. A Greenpeace első elemzései azt mutatták ki, hogy e jelenlegi tervek nemhogy csökkentenék a mérgesgázok általi légszennyezést, hanem 2010-ig 8,6 százalékkal növelnék azokat.