Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kudarcba fulladt a klímakonferencia

2000.11.25. 14:46
Kudarcba fulladt az ENSZ klímakonferenciája, miután megegyezés nélkül, a tárgyalások lezárására kiírt határidő előtt távozott Hágából a brit küldöttséget vezető miniszterelnök-helyettes John Prescott.
A klímakonferencia, amely globális felmelegedés miatt 1997-ben Kyotóban rendezett csúcstalálkozó határozatai végrehajtásának kidolgozására rendeztek a dolgok rendes menete szerint valamiféle megegyezéssel zárult volna szombat délután négy órakor. Az európai országok és az Egyesült Államok álláspontjait azonban a hosszas tárgyalások sem hozták közelebb egymáshoz.

Kiskapuk

J. Pronk
Jan Pronk
A két hete tartó vita középpontjában az állt, hogy a fejlett államok környezetszennyező széndioxid-gázplafonjához mennyit "írnak jóvá" abból a mennyiségből, amelyet az erdők és más növényi vegetáció nyel el.

Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter javaslata 60 millió tonnában maximálta volna az Egyesült Államok számára engedélyezett széndioxid-mennyiséget, ezzel azonban a Kiotóban kért csökkentésnek mindössze 10 százalékát hajtanák végre. Az Egyesült Államok a mennyiség kétszeresének "elnyelését" akarta.

Robert Watson, az ENSZ kormányközi klímabizottságának vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott: elfogadhatatlan az erdők felhasználása a globális felmelegedés ellen környezetvédelmi és társadalmi óvintézkedések nélkül.

Nincs kompromisszum

Pénteken mindkét tárgyalócsoport elutasította az utolsó percben született kompromisszumos javaslatot, amely a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásával kapcsolatos. Az Európai Unió küldöttei szerint a terv túl sok kiskaput hagy az üvegházhatást okozó gázokról kötött kiotói megállapodásban foglaltak tekintetében. A kiotói jegyzőkönyv szerint ezen gázok kibocsátását 2012-ig világszerte 5,2 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest.

Prescott visszatér

A tárgyalások péntekről szombatra virradó éjszaka is folytak. ,,Ez a szerződés nem fog létrejönni" - állapította meg végül a konferenciát vezető Jan Pronk.

A brit küldöttséget vezető John Prescot miniszterelnök-helyettes ekkor hagyta ott a konferenciát. ,,Rettenetesen csalódott vagyok, hogy ne sikerült. Nincs szerződés. A világnak szüksége van a kyotói szerződésre, és tovább kell mennünk, hogy létrejöjjön a megegyezés." - mondta - ,,Tovább próbálkozom. A tárgyalásoknak vége. Nagyon közel voltunk hozzá, de nem tudtunk megegyezni."

A megfigyelők szerint a tárgyalások során az amerikai fél engedett a legtöbbet, azonban több uniós tagország nem volt hajlandó elfogadni a brit javaslatot - ezt például mind a négy skandináv állam elvetette.

A BBC értesülései szerint a tárgyalások 2001 májusában, Bonnban folytatódnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!