Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

A klímaváltozás ellentétes Isten akaratával

2007.05.02. 10:37
Már a katolikus egyház is beszállt a klímaváltozás-vitába. A pápa szerint az egyháznak is környezettudatosabbá kell válnia. A világ nagy vallásai egyébként egyre többet foglalkoznak környezetvédelmi kérdésekkel.

A klímaváltozás és a Föld kincseinek teljes kiaknázása ellentétes a teremtő akaratával, jelentette ki csütörtökön XVI. Benedek. A pápa a Vatikánban tartott klímakonferencián szólalt fel, és arra intette a megjelent politikusokat, püspököket és tudósokat, hogy tiszteljék a teremtést, de közben figyeljenek oda a környezet igényeire is.

Környezettudatos pápa

Vatikáni források szerint egyébként XVI. Benedek pápa sokkal inkább elkötelezett a klímaváltozás, és a környezetszennyezés elleni harcban, mint elődje, II. János Pál.

Múlt évben például az esőerdők megmentésére hívta fel a hívőket. Források szerint az is elképzelhető, hogy pápai enciklika születik majd a környezetvédelemről. A katolikusok számára ez lenne a legerősebb intés a környezettudatosságról.

Úgyis lesz világvége

A katolikus egyház nem az egyetlen vallási közösség, amely felvette tanításai közé a környezetvédelmet is. A klímaváltozás, a biotechnológia és a környezetszennyezés egyre jobban foglalkoztatják a világ nagy vallásait.

A vélemények azonban megoszlanak a környezetről és az ember felelősségéről. Még mindig vannak olyan tradicionalista egyházvezetők, akik nem fogadják el, hogy az emberi tevékenység is hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Szerintük a világ vége elkerülhetetlen, és ez jelzi majd Krisztus második eljövetelét.

Fiatalabb vezetők szerint azonban a Földért az ember felelős. Ők a környezettudatosságot a "teremtésről való gondoskodásként" definiálják.

A leghatásosabb lobbi

Amerikában progresszív egyházvezetők George Bush, amerikai elnöknél lobbiznak. Azt kívánják elérni, hogy az amerikai kormány végre komolyan vegye a globális felmelegedést. A Guardian forrása szerint Bush biztosan meghallgatja majd őket, mert ők képviselik számára a konzervatív szavazókat.

A katolikus valláson kívül egyébként más vallások is rájöttek, hogy befolyással lehetnek a politikusokra és a befektetőkre. Az amerikai Citigroup bank felmérése szerint a világ 11 legnagyobb vallásainak egyikébe a Föld lakosságának 85 százaléka beletartozik, és a vallási csoportok együttvéve a világ harmadik legnagyobb befektetőjének számítanak.