Erzsébet
1 °C
4 °C

A klímaváltozás ellentétes Isten akaratával

2007.05.02. 10:37
Már a katolikus egyház is beszállt a klímaváltozás-vitába. A pápa szerint az egyháznak is környezettudatosabbá kell válnia. A világ nagy vallásai egyébként egyre többet foglalkoznak környezetvédelmi kérdésekkel.

A klímaváltozás és a Föld kincseinek teljes kiaknázása ellentétes a teremtő akaratával, jelentette ki csütörtökön XVI. Benedek. A pápa a Vatikánban tartott klímakonferencián szólalt fel, és arra intette a megjelent politikusokat, püspököket és tudósokat, hogy tiszteljék a teremtést, de közben figyeljenek oda a környezet igényeire is.

Környezettudatos pápa

Vatikáni források szerint egyébként XVI. Benedek pápa sokkal inkább elkötelezett a klímaváltozás, és a környezetszennyezés elleni harcban, mint elődje, II. János Pál.

Múlt évben például az esőerdők megmentésére hívta fel a hívőket. Források szerint az is elképzelhető, hogy pápai enciklika születik majd a környezetvédelemről. A katolikusok számára ez lenne a legerősebb intés a környezettudatosságról.

Úgyis lesz világvége

A katolikus egyház nem az egyetlen vallási közösség, amely felvette tanításai közé a környezetvédelmet is. A klímaváltozás, a biotechnológia és a környezetszennyezés egyre jobban foglalkoztatják a világ nagy vallásait.

A vélemények azonban megoszlanak a környezetről és az ember felelősségéről. Még mindig vannak olyan tradicionalista egyházvezetők, akik nem fogadják el, hogy az emberi tevékenység is hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Szerintük a világ vége elkerülhetetlen, és ez jelzi majd Krisztus második eljövetelét.

Fiatalabb vezetők szerint azonban a Földért az ember felelős. Ők a környezettudatosságot a "teremtésről való gondoskodásként" definiálják.

A leghatásosabb lobbi

Amerikában progresszív egyházvezetők George Bush, amerikai elnöknél lobbiznak. Azt kívánják elérni, hogy az amerikai kormány végre komolyan vegye a globális felmelegedést. A Guardian forrása szerint Bush biztosan meghallgatja majd őket, mert ők képviselik számára a konzervatív szavazókat.

A katolikus valláson kívül egyébként más vallások is rájöttek, hogy befolyással lehetnek a politikusokra és a befektetőkre. Az amerikai Citigroup bank felmérése szerint a világ 11 legnagyobb vallásainak egyikébe a Föld lakosságának 85 százaléka beletartozik, és a vallási csoportok együttvéve a világ harmadik legnagyobb befektetőjének számítanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?