Judit
2 °C
7 °C

Az EU klímaháborúba hívja a fejlődő országokat is

2007.05.02. 13:38
Az Európai Unió felszólította a fejlődő országokat, hogy azonnal tegyenek lépéseket az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésére. Az EU szerint nem elég a nagyhatalmakat hibáztatni a fenyegető klímaváltozás miatt.

Döntéshozók és tudósok találkoznak ezen a héten Bangkokban, hogy közös koncepciót dolgozzanak ki a globális felmelegedés legsúlyosabb következményinek elkerülésére. Tom van Ierland, az Európai Unió klímaszakértője szomorúnak nevezte, hogy egyes országok a nagyhatalmak felelősségét emlegetik, miközben ők maguk sem tesznek az éghajlatváltozás ellen.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága (IPPC) már két jelentést is közzétett ebben az évben, ezeket azonban mind az Egyesült Államok, mind Kína súlyosan bírálta. A két ország szerint túl alacsonyra szabták az üvegházhatású gázok kibocsáthatóságának határát, ezért túl sokba kerülne, ha betartanák a szabályozást.

Az ENSZ-jelentésben egyébként az áll, hogy ha csökkenne a kőolaj és földgáz elégetéséből származó gázok mennyisége a légkörben, el lehetne érni, hogy a globális hőmérséklet csak 2 fokkal emelkedjen 2050-ig. Ha sikerül stabilizálni a hőmérséklet-emelkedést, két billió ember akkor is víz nélkül maradhat és a fajok 20-30 százaléka kipusztulhat.

Az Egyesült Államok és Kína váratóan enyhíteni próbálja majd a klímaváltozásról szóló jelentés következtetését is, amely szerint már csak az azonnali cselekvés stabilizálhatná az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben.

Egymást hibáztatják

Tom van Ierland, az Európai Unió klímaszakértője szerint a fejlődő országok együttműködése létfontosságú abban, hogy tartani lehessen a maximum 2 fokos emelkedést. Van Ierland felszólította a fejlődő országokat, hogy ne használják a leginkább környezetszennyező országok tétlenségét kifogásként arra, hogy ők sem dolgozzák ki saját koncepciójukat.

EU szakértője arra utalt, hogy a világ második legnagyobb üveghatású gáz kibocsátójának számító Kína kijelentette, hogy a gazdagabb országok felelősek a globális felmelegedésért, ezért elsősorban nekik kell megoldaniuk a klímaproblémát. Az Egyesült Államok és Ausztrália pedig azért nem írta alá a kiotói egyezményt, mert ebben nem korlátozták Kína és India szén-dioxid kibocsátását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?