Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az ENSZ klónozást tiltó határozatot fogadott el

2005.03.08. 19:10
A konzervatív országok győzelmét hozta az ENSZ keddi közgyűlése: az emberi klónozás minden formáját - beleértve az őssejtkutatásra felhasznált emberi embrió klónozását - tiltó határozatot fogadtak el. A 191 nemzetből álló közgyűlés 84-34 arányban, 37 tartózkodás mellett megszavazta a Honduras által beterjesztett határozatot.

Az emberi klónozás minden formáját - beleértve az őssejtkutatásra felhasznált emberi embrió klónozását - tiltó, nem kötelező érvényű határozatot fogadott el kedden az ENSZ Közgyűlése. A magyar álláspontról a Külügyminisztérium kedden este nem tudott felvilágosítással szolgálni.

Elfogadható-e?

A Bush-kormányzat és sok, túlnyomó többségében katolikus ország győzelmét jelenti, hogy a 191 nemzetből álló közgyűlés 84-34 arányban, 37 tartózkodás mellett megszavazta a Honduras által beterjesztett határozatot, amelyet a világszervezet jogi bizottsága korábban hasonló arányban támogatott. A szavazástól számos muzulmán ország tartózkodott azon az alapon, hogy az ENSZ-ben nem született egyetértés arról a kulcsfontosságú kérdésről, vajon az őssejtkutatás elfogadható orvosi tevékenység, vagy pedig emberi életek kioltása.

Nem lesz hatással

A határozat ellenzői, köztük Nagy-Britannia, Belgium és Kína leszögezték: a dokumentum nem kötelező érvényű, így nem lesz hatással tudósaik őssejtkutatási tevékenységére. A vita középpontjában álló, úgynevezett gyógyászati klónozás lényege, hogy annak során azért állítanak elő klónozással emberi embriókat, hogy kinyerjék belőlük az orvosi kutatáshoz szükséges őssejteket, azután pedig megsemmisítik őket.

Sok tudós szerint ez az eljárás mintegy százmillió rákban, Alzheimer-kórban, cukorbetegségben és gerincvelő-károsodásban szenvedő beteg számára jelenthet gyógyulást. Az Egyesült Államok, Costa Rica és más országok viszont hangsúlyozták, hogy az ilyen jellegű kutatást, bármi legyen is a célja, emberi életek kioltásának tekintik.