Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kiszabadítottak egy hajót a kalózok fogságából

2008.04.22. 12:33
Az Egyesült Arab Emirátusok hajója hétfőn esett fogságba Szomália közelében, kedden a szomáliai fegyveres erők szabadították ki a kalózok fogságából. A több mint tíz fős legénység sértetlenül megúszta a rajtaütést.

A területi szomáliai fegyveres erők kiszabadítottak egy hétfőn elrabolt kereskedőhajót, és letartóztattak hét kalózt az Adeni-öbölben, közölte hivatalos forrásra hivatkozva az AFP francia hírügynökség kedden. A rajtaütésben három kalóz és egy katona megsérült, a több mint tíz tagú legénység azonban sértetlenül megúszta az esetet, mondta a tengeri kikötők minisztere.

Az Egyesült Arab Emirátusok hajója az északkelet-szomáliai Puntföld terület egy kikötőjébe igyekezett, mikor hétfőn kalózok fogták el a partoktól száz tengeri mérföldre.

Hétfőn két másik hajót is foglyul ejtettek. Az egyik egy spanyol halászhajó, amelynek 26 fős legénységét váltságdíj ellenében engednék szabadon. A spanyol hadiflotta egyik, a Vörös-tengeren hajózó fregattja már elindult a támadás helyszínére, tudta meg az AFP egy spanyol kormányforrástól. Ugyanazon a napon egy japán olajtankert is megtámadtak, de az elmenekült a kalózok elől.

Szomáliai kalózok a hónap elején egy francia luxusvitorlást foglaltak el, és túszul ejtették a harminc fős legénységet. A kalózok egy hét múlva engedték szabadon foglyaikat, 1,3 millió dollár, vagyis 328 millió forintnak megfelelő váltságdíj ellenében. Miután az üzletet nyélbe ütötték, a francia hadsereg katonái egy helikopterrel lecsaptak a kalózokra, és sikerült elfogniuk közülük hatot, akik egy párizsi bíróság előtt felelnek majd tettükért.

A több mint egy évtizede tartó polgárháború sújtotta Szomália partjainak közelében tavaly több mint két tucatnyi hajót raboltak el, és további 230-300 hajót támadtak meg kalózok. A tengerészeket arra figyelmeztetik, hogy tartsák távol magukat a veszélyesnek számító vizektől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!