Szilárda
-4 °C
2 °C

Az európaiak veszélyesnek tartják Kínát

2008.04.15. 15:33
Az európaiak szemében Kína jelenti a legnagyobb veszélyt a stabilitásra, míg korábban az Egyesült Államokat tartották a legnagyobb veszélyforrásnak, derül ki a Financial Times közvélemény-kutatásából. A britek, a spanyolok, az olaszok és a németek a tibeti elnyomást és az emiatt kirobbant zavargásokat, valamint az olcsó kínai termékek exportját tartják destabilizálónak.

Az európaiak szerint már nem az Egyesült Államok, hanem Kína jelenti a legnagyobb veszélyt a nemzetközi stabilitásra, derül ki a Financial Times című brit gazdasági-pénzügyi napilap által kedden közzétett közvélemény-kutatásból.

A tibeti elnyomás, a pekingi olimpia közeledtével az olimpiai lángot kísérő zavargások és az olcsó kínai termékek exportja miatt ma már szinte kétszer annyi európai véli úgy, hogy Kína jelenti a legnagyobb destabilizációs veszélyt. A Harris Interactive által elvégzett felmérés során megkérdezett európaiak átlagosan 35 százaléka nyilatkozott így.

Az olaszok a legnyugtalanabbak: 47 százalékuk tartotta Kínát a legnagyobb veszélyforrásnak az egy évvel korábbi 26 százalék helyett. A brit lap szerint az olaszok a kínai exportot a nemzeti ipar számára tisztességtelen konkurenciának tekintik.

Franciaországban a megkérdezettek 36 százaléka tart attól, hogy Kína veszélyt jelent a világ stabilitására, a tavalyi 22 százalékkal szemben. A németek 35, a britek 27 százaléka osztja ezt a véleményt.

Csak a spanyolok vélték úgy, hogy az Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt a nemzetközi stabilitásra nézve (41 százalék), 28 százalékuk szerint pedig Kína a legveszélyesebb. Az átlagot tekintve az európaiak megenyhültek a Bush-kormányzat iránt: a tavalyi 32 százalékkal szemben most már csak 29 százalékuk véli úgy, hogy ez a kabinet jelenti a legnagyobb veszélyt.

A Harris felmérése március 27. és április 8. között több mint 1000 fős mintán készült Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!