Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Újabb robbantásokkal fenyegetőzik Észak-Korea

2006.10.11. 11:04
Atomtöltettel felszerelt rakétákkal végrehajtott kísérletekkel fenyegetőzik Észak-Korea, bár sem rakétára szerelhető atomtöltetük, sem működő hordozórakétájuk sincs. A francia védelmi miniszter még azt is kétségbe vonja, hogy hétfőn tényleg atombombát robbantottak.

Észak-Korea újabb nukleáris teszteket fog végrehajtani, ha az Egyesült Államok továbbra is ellenséges lesz vele, fenyegetőzött Kim Jong Nam, a sztálinista állam második számú vezetője. A hétfői atomrobbantás óta Kim az első hivatalosság, aki megszólalt koreai részről.

Szerdán amúgy egy Japán északi partjainál észlelt földrengés kisebb pánikot okozott, mert azt hitték, újabb észak-koreai robbantás váltotta ki. A tudósok aztán viszonylag gyorsan cáfolták az aggasztó híreket. Ugyanakkor a nyugati diplomaták továbbra is attól tartanak, hogy Észak-Korea hamarosan újabb kísérleti atomrobbantást hajthat végre.

Se töltet, se rakéta

Ezeket a félelmeket erősíti, hogy nem hivatalosan észak-koreai politikusok nukleáris töltettel felszerelt rakéták tesztjével fenyegetőztek. Ettől ugyanakkor a szakértők szerint kevésbé kell tartani - egyrészt, mert Észak-Koreának szinte biztosan nincsen rakétára szerelhető nukleáris töltete, másrészt valóban működőképes nagy hatótávolságú rakétája sem.

Egy újabb föld alatti kísérleti robbantásra azonban képes az ország - igaz, ez nagy pazarlás lenne, tekintve, hogy titkosszolgálati becslések szerint legfeljebb tízegynehány atombombája lehet. A bombák egyébként a Hirosímára ledobott kezdetleges atombombákhoz hasonlíthatnak, azaz legfeljebb repülővel lehet azokat célbajuttatni.

Atombombának gyengécske volt

Ráadásul kételyek is megfogalmazódtak az észak-koreai fegyver hatékonyságával kapcsolatban. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter szerint a robbanás "visszafogott" volt. Szerinte inkább hagyományos robbanószerrel hajthattak végre robbantást. "Ha ez atomrobbantás volt, akkor sikertelen volt" - mondta egy rádióinterjúban.

A koreai robbantás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntetőszankciók bevezetését fontolgatja. A szankciókat még Oroszország és Kína is támogatja, az Egyesült Államok pedig szokásától eltérően nem fenyegetőzik katonai lépésekkel. Japán ugyanakkor nem zárta ki a katonai büntetőakció lehetőségét sem.