Alfréd
-3 °C
3 °C

Már harminc éve sejtették szeptember 11-ét

2005.01.24. 13:11
Rémisztően pontos előrejelzést adott az arab terrorizmus veszélyeiről egy amerikai kormánybizottság 1977-ben. A Henry Kissingert, az idősebb George Busht és a későbbi New York-i polgármester Rudy Giulianit is tagjai közt tudó testület a radioakítv piszkos bombák és a fegyverként használt utasszállító gépek veszélyeit ecsetelte, negyed századdal 2001. szeptember 11. előtt.

Radioaktív piszkos bombák, fegyverként használt utasszállító gépek, arab terroristák fenyegetései - az elmúlt években a közbeszéd részévé lett témák már harminc éve is felbukkantak az amerikai titkosszolgálatok elemzéseiben, jelentette az AP. A hírügynökség nemrég feloldott titkosítású dokumentumok között bukkant a Terrorizmus Elleni Kormánybizottság (CCCT) elemzésére, mely 1977-ig tartó munkája során napjaink sajtójelentéseihez hasonló jövőt vázolt fel.

Nem sci-fi

Az eddig meglehetősen ismeretlen testületet Richard Nixon hozta létre az 1972-es müncheni olimpia után, ahol arab terroristák tizenegy izraeli sportolóval végeztek. A CCCT tagjai - köztük az idősebb George Bush, az akkor még az igazságügyi minisztériumban dolgozó, későbbi New York-i polgármester, Rudy Giuliani és Henry Kissinger meglehetősen jó érzékkel tapintotta ki a lehetséges jövőt.

Az öt éven át dolgozó bizottság hosszas elemzések után számos, mára relevánssá vált következtetést vont le. A bizottság szakértői komoly aggályukat fejezték ki amiatt, hogy a terroristák nukleáris hulladékot felhasználva piszkos bombákkal tehetnek lakhatatlanná nagyvárosokat, írja az AP. "Ez valós veszély, nem sci-fi", írta Henry Kissingernek Richard T. Kennedy, a Nemzetbiztonsági Tanács elemzője.

A repülőktől is féltek

A piszkos bomba mellett a CCCT leginkább a kereskedelmi légiközlekedést fenyegető veszélyektől tartott. Mint írták, ha a légitársaságok nem vizsgálják át szigorúbban az utasokat és poggyászaikat, a repülők terrortámadások célpontjaivá válhatnak. A testület komoly aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az utasszállító gépek vállról indítható rakéták célpontjaivá válhatnak.

A CCCT javaslatai között szerepelt az úgynevezett puha célpontok - sok embert vonzó ünnepségek, víztározók, atomlétesítmények - biztonságának növelése, a Közel-Keletről érkező turisták és bevándorlók szigorúbb biztonsági ellenőrzése és a titkosszolgálati tevékenység jobb összehangolása. 2001. szeptember 11. után valamennyi javaslat megjelent a Nemzetbiztonsági Törvényben, írja az AP.

Hiába jósolta meg szinte betűre pontosan a jövőt, a CCCT elemzését háttérbe szorították a kor aktuálpolitikai eseményei. A testületet életre hívó Richard Nixont elsöpörte a Watergate, Jimmy Carter meg inkább a kibontakozó gazdasági világválsággal, majd a teheráni túszdrámával volt elfoglalva. A CCCT-t a jelentés megírása után beolvasztották a Nemzetbiztonsági Tanácsba, a titkosszolgálatok pedig egymással rivalizálva folytatták tevékenységüket. Ez utóbbi, a szeptember 11-i merényletek előzményeit vizsgáló bizottság szerint döntően hozzájárult a támadás sikeréhez.