Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Két halott a kenyai összecsapásokban

2008.01.17. 13:32
Két ember meghalt a kenyai ellenzék és a rendőrök összecsapásaiban Nairobiban, miután levegőbe lövéssel könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetőket. A kormány tiltása ellenére szerdán háromnapos tömegtüntetéseket kezdett a Narancssárga Demokratikus Mozgalom.

Két ember meghalt a kenyai ellenzék és a rendőrök összecsapásaiban csütörtökön Nairobi nyomornegyedében, közölte egy nemzetközi humanitárius szervezet képviselője. A kenyai ellenzék egyik bástyájának tartott Mathare negyedben a rendőrség többször a levegőbe lőtt és könnygázt vetett be a bozótvágó késekkel felfegyverkezett tüntetők feloszlatása érdekében, akik kövekkel hajigálták a biztonsági erőket.

A Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök december végi újraválasztása ellen tiltakozó ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) vezetője szerdán háromnapos tömegtüntetéseket hirdetett meg az ország több pontjára a kormány tiltó rendelete ellenére.

Szerdán ugyancsak két ellenzéki tüntetőt öltek meg a rendőrök az ellenzék egyik hátországának számító nyugat-kenyai Kisumuban, ahol csütörtökön is folytatódtak az összetűzések. A tiltakozók úttorlaszokat emeltek a város Manyatta nevű nyomornegyedében, megakadályozva ezzel járművek bejutását a belvárosba.

Hasonlóan feszült a helyzet a szintén nyugati Eldoret városban, ahol a fiatalok kövekből torlaszokat húztak fel, és gumiabroncsokat gyújtottak meg az utcákon.

A december 27-én rendezett kenyai elnökválasztás után kirobbant utcai zavargásokban eddig legalább 700 ember vesztette életét, és csaknem 200 ezren kényszerültek otthonaikat elhagyni.