Krisztina
19 °C
25 °C

Kómában van a brit hírszerzés vezetője

2008.07.04. 08:40
A hét elején eszméletlenül találták meg lakásában a brit hírszerzés vezetőjét, Alex Allan azóta kómában van. A BBC szerint nincs jele erőszakcselekménynek, és a rendőrség nem kezeli gyanús esetként Allan betegségét. A The Sun ugyanakkor arról ír, hogy Allan az oroszok vagy az al-Kaida célpontja lehetett.

Súlyos betegen, kómás állapotban szállították kórházba a brit hírszerzési tevékenység legfőbb kormányzati összehangoló szervezetének vezetőjét. A The Sun című brit lap pénteken biztonsági szakértőket idézve azt írta, hogy az Egyesített Hírszerzési Bizottság - Joint Intelligence Committee (JIC) - 57 éves elnöke, Alex Allan esetleg az oroszok vagy az al-Kaida terrorhálózat merényletének célpontjává válhatott.

A lap szerint az orvosok toxikológiai vizsgálatokat is elvégeztek, annak kiderítésére, hogy nem történt-e mérgezés. A BBC kormányforrásokból származó pénteki értesülése szerint ugyanakkor nincs jele erőszakcselekménynek, és a rendőrség nem kezeli gyanús esetként Allan betegségét.

A pénteki híradások arról szólnak, hogy Allent a lakásán találták eszméletlenül még a hét elején. A The Sun úgy tudja, hogy az elméletek között van az is, hogy a hírszerzési főnök gyógyszer-túladagolással öngyilkosságot kísérelhetett meg.

A Joint Intelligence Committee - amely a két fő brit elhárító szervezet, az MI5 és az MI6 vezetőiből, valamint a belső kabinet magas rangú tagjaiból áll - nemrég komoly botrány középpontjába került, miután a testület által az al-Kaidáról, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített legfrissebb, szigorúan titkos megjelölésű tanulmányok eredeti példányait a JIC egyik tisztviselője egy vonaton felejtette.

A jelentéseket tartalmazó narancssárga borítékot a múlt hónap elején, a londoni Waterloo pályaudvaron fedezte fel egy utas, aki beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek. Addigra azonban már a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya is hatalmas erőkkel kereste az eltűnt iratokat.

A BBC a tényről annak idején beszámolt, de a tanulmányokat azok tartalmának részletes ismertetése nélkül átadta a rendőrségnek. Annyi azonban a híradásból kiderült, hogy az iraki biztonsági erők állapotáról szóló rész helyenként lesújtó.

A The Sun pénteken azt írta Allan munkatársaira hivatkozva, hogy a JIC elnökének évi 185 ezer font (55 millió forint) fizetéssel járó állása nem került veszélybe az ügy miatt. A lap által megszólaltatott egyik biztonsági szakértő szerint Allan hirtelen megbetegedése, ha merényletről van szó, az orosz biztonsági szolgálatra (FSZB) utal, a szervezet ugyanis mestere a méreggel elkövetett merényleteknek.

Ilyen - egyelőre tisztázatlan hátterű - merénylet áldozata lett Alekszandr Litvinyeko, az FSZB nyolc éve Londonba dezertált volt alezredese, akit 2006 novemberében a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal öltek meg. Nagy-Britanniában Litvinyenko egy volt ügynöktársát, Andrej Lugovojt vádolják hivatalosan a gyilkosság elkövetésével, Moszkva azonban megtagadta Lugovoj kiadatását. Az ügy miatt mélyponton van a két ország viszonya.

A The Times éppen pénteken közölt, biztonsági forrásokat idéző írása szerint a brit elhárítási szolgálatok Oroszországot tartják a brit nemzetbiztonságot fenyegető harmadik legnagyobb veszélynek, az al-Kaida és az iráni atomfegyverkezés után. A vezető londoni napilap forrásai szerint a brit elhárítás attól tart, hogy az orosz hírszerző szolgálatok ügynökökkel árasztották el Nagy-Britanniát.