Ágnes
-5 °C
2 °C

Ázsiai háziverseny az ENSZ-főtitkárságért

2006.09.29. 23:18
Megindult az utódlási harc Kofi Annan ENSZ-főtitkári posztjáért. A veterán ghánai ENSZ-diplomatát 1996-ban választották meg először a világszervezet élére, majd 2001-ben újraválasztották - az alapszabály értelmében többször már nem töltheti be a posztot. A főtitkárságért jelenleg önjelöltek versenyeznek. A régiók közti rotáció hagyománya alapján Ázsia pályázik a legnagyobb eséllyel a posztra. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket.


Ban Ki-Moon
Ban Ki-Moon, Dél-Korea Jelentkezzen, aki valaha hallotta a nevét. Pedig a titokzatos tekintetű dél-koreai külügy- és kereskedelmi miniszter egy júliusi és egy szeptemberi próbaszavazás szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyértelmű favoritja a világszervezet főtitkárának pozíciójára. Ban úr kulcsszerepet játszott az Észak-Korea lefegyverzését célzó, eddig teljesen eredménytelen hatoldalú tárgyalások megszervezésében. Hivatalos önéletrajza szerint fő célja a Koreai-félsziget békéjének megteremtése. A korán ébredők közé tartozik, már 2006. februárjában jelezte, hogy érdekelné a poszt. Úgy látszik, az elmúlt hét hónapban támogatókat is sikerült szereznie. Ez akár hátrányára is lehet, a korai favoritok a választásra már háttérbe szoktak szorulni.


Dzsajanta Danapala
Dzsajanta Danapala, Sri Lanka Az úr már 40 év diplomáciai tapasztalattal rendelkezik. (Kérjük ne görgessen tovább, mégiscsak egy ENSZ-fötitkárjelöltről tudhat meg érdekességeket.) Danapala, most kapaszkodjanak meg, Mahinda Radzsapaksze tanácsadója. Az egyik legkorábbi önjelölt volt, az se zavarta igazán, hogy 67 évével máris túllépte az ENSZ hivatalos, 65 éves nyugdíjazási korhatárát. Előnye, hogy 1998-2003 között az ENSZ főtitkárának leszerelésügyi helyettese volt. Előnye, hogy 40 év diplomáciai tapasztalattal aligha fogja szívinfarktus közeli helyzetekbe kergetni a világ közvéleményét. Hátránya, hogy ennél többet nem is remélhetünk tőle.


Surakiart Sathirathai
Surakiart Sathirathai, Thaiföld A thai kormányfőhelyettes a többi jelölttel szemben nem önmagát menedzseli, a Délázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) támogatásával pályázta meg a posztot. Bár még csak 48 éves, máris hatalmas karriert futott be országa külügyminisztereként, legfiatalabb pénzügyminisztereként és miniszterelnök-helyetteseként. Ő az első thai, aki a Harvardon szerzett jogi diplomát - ennek főnöke nagy hasznát vehette, amikor mindenféle zűrös családi pénzügyekbe keveredett, kisebb felzúdulást keltve az amúgy békés Thaiföldön. Sathirathai készen áll az ENSZ megreformálására és a multilateralizmus elkötelezett hívének vallja magát. Ez egy több országot összefogó szervezet irányításakor még előnyére válhat. Főnöke, a nem is kicsit korrupciógyanús ügyekbe keveredett Thaksin Shinawatra támogatása meg hátrányára, bár Kofi Annan fia is tudna mit mesélni az üzlet és a hatalom összefonódásáról.


Sasi Tarur
Sasi Tarur, India Az ötvenéves karrierdiplomata a valóságban sokkal csinosabb, mint képünkön. Ha a főtitkárság nem jönne be neki - az elemzők nem tartják nagy esélyesnek -, Bolywoodban bármikor szerepet kaphat egy romantikus operettwesternben. A Londonban született, Indiában nevelkedett Tarur világ életében az ENSZ-ben dolgozott, pont ez válhat hátrányára. Őskövületként kevéssé tetszeleghet a reformokra szoruló világszervezet nagy megújítójának szerepében. Fő programpontja az ENSZ-békefenntartó erői válságövezetekbe küldésének felgyorsítása. Emellett a szegények és a gyermekek oktatását tartja a legégetőbb problémának. A diplomata múltja mellett íróként is elismert, a Nagy indiai regény című alkotása díjat is nyert.


Zeid Al-Huszein herceg
Zeid Al-Huszein herceg, Jordánia A nyugati világ kedvenc muzulmánjának, Huszein jordán királynak a rokona, országa ENSZ-nagykövete. A 42 éves egykori békefenntartó köztiszteletben álló diplomata, a 2004-es békefenntartós szexbotrány könyörtelen kivizsgálójaként aratott nagy elismerést. Cambridge-i diplomásként a nemzetközi jog a szakterülete. Ő lehetne az ENSZ első muzulmán főtitkára, ami talán megerősíthetné az iszlámisták nyomásának egyre inkább behódoló mérsékelt muzulmán vezetőket is. Arra azért kiváncsiak lennénk, mit lépne ebben a helyzetben Izrael.

A hagyományok szerint most Ázsia jön, de ez nem rettenti el a nem ázsiaiakat.


Alexander Kwasniewski
Alexander Kwasniewski, Lengyelország A volt lengyel államfő minden megpályázható nemzetközi tisztség várományosaként van nyilvántartva. Volt már NATO-főtitkárjelölt, EU-vezér aspiráns, jól mutatna az ENSZ élén is. Nagy nemzetközi népszerűségének okát máig nem találtuk meg, de gyanítjuk, hogy az Egyesült Államok jelentős lengyel populációjának lehet némi köze a dologhoz. Meg különben is, a lengyelekkel már sokszor elbánt a történelem, igazán juthatna nekik egy morzsa. Biztos nem lenne cikibb az utolsó európai főtitkárnál, a náci Kurt Waldheimnél.


Bill Clinton
Bill Clinton, Amerikai Egyesült Államok Ha a harmadik világnak és az Egyesült Államok ellenségeinek van némi humorérzéke, Bill Clinton megválasztásával örjöngő dührohamra kényszeríthetik George W. Busht. Clintont számos kvalitása kiválló ENSZ-főtitkárrá tenné, például megnyilatkozásait olvasva pusztulnának bele az unalomba a világ hírszerkesztői, mint tették azt minden alkalommal, amikor a jó Kofi Annan véleményt nyilvánított. Ráadásul kiváló kapcsolatrendszerével nem kevés pénzt tudna összekalapozni az ENSZ-nek, és az amerikaiak se bojkottálhatnák tovább éves tagdíjuk befizetését. Arról se feledkezzünk meg, hogy a zaftos szexbotrány egyelőre hiányzik az ENSZ eddigi főtitkárainak kiterjedt bűnlajstromáról.


Vaira Vike-Freibarga
Vaira Vike-Freibarga, Lettország Lettország szimpatikus elnökasszonya inkább tűnik az őt jelölő balti államok országimázs-akciójának, mint komolyan megfontolt javaslatnak. Nem mintha nem lenne alkalmas a posztra, amire tulajdonképpen bárki alkalmas lenne. Ráadásul ő lehetne az első nő a világszervezet élén, emancipált világunkban nem elhanyagolható üzenetértékkel. Hátránya kinevezésének szerintünk nem lenne, bár túl sok izgalmat nem remélünk tőle.
Horn Gyula


Horn Gyula
Horn Gyula, Magyarország Az Index örökös jelöltje mindenre, majd pont az ENSZ-főtitkárságból hagytuk volna ki. Ha csak arra gondolunk, hogy Ojrópa után a többi kontinenst mivé nevezné át, már összecsordul a nyál a szánkban. Szögesdrótbontó szakértelmének az egész világ nagy hasznát venné, ráadásul a neve már a Nobel-békedíj várományosai között is felbukkant. A fairség megkövetelné, hogy hátrányait is felsoroljuk, de nem tesszük. Na jó, egyet mégis. Az ENSZ-főtitkári székben legalább olyan viccesen mutatna, mint a legandás fotón 190/120-as Helmut Kohl mellett. Kár, hogy már elmúlt 65 éves. De akkor is. Igazságot Magyarországnak!.

[A jelöltek életrajzi adatait a Wikipediáról és a BBC Newsról gyűjtöttük.]

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!