Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A kegyvesztett Kohl dicsérete

2000.10.03. 23:54
Nem volt jelen, mégis több felszólaló méltatta Kohl exkancellár érdemeit a német újraegyesítés tízéves évfordulójának drezdai központi ünnepségén. A Semper Operában felszólaló korábbi magyar miniszterelnök szerint az egyesítés a német nép érdeme, amit ők maguk harcoltak ki. Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy Németország egységes ugyan, Európa azonban még mindig csonka. Németország szerte nagyon sokan ünnepelték a keleti tartományok visszatérését, a Brandenburgi Kapunál félmillióan gyűltek össze.
Európa vezető politikusai a drezdai Semper Operában emlékeztek meg az újraegyesítésről
Helmut Kohl érdemeit méltatta felszólalásában Jacques Chirac francia elnök a német újraegyesítés tízéves évfordulóján. A drezdai Semper Operában tartott ünnepségen - amint az már korábban eldőlt - nem volt jelen az exkancellár, mert meghívást kapott ugyan, de a felszólalók közé nem került fel, és ezért lemondta a részvételt. Kohl tekintélye jelentősen megcsappant a CDU támogatási botránya miatt, Németország egyesítésében játszott szerepét azonban nem lehet kisebbíteni.

Chirac beszédében tisztelettel adózott minden németnek az újjáépítés terén elért eredményért. Megjegyezte, hogy az egyesítés hozzájárult egész Európa egységessé válásához.

,,Kohl érdemeit semmi sem árnyékolja be" - hangsúlyozta Johannes Rau német elnök, aki nyári műtéte óta először lépett a nyilvánosság elé. A legnagyobb elismerést Rau szerint a keletnémet polgárok vívták ki az egyesítés során. A szinte elviselhetetlenül magas keletnémet munkanélküliség ellenére egyedülálló eredményeket értek el a keleti tartományok az elmúlt tíz évben - hangsúlyozta a német államfő.

A jelenlegi német kormányfő, Gerhard Schröder a Semper Operában összegyűlt mintegy 1100 vendég előtt a keleti tömb országaiban kibontakozott reformfolyamatok szerepét hangsúlyozta a tíz évvel ezelőtti eseményekben. Az ott történtek ugyanis példát mutattak és erőt adtak a németeknek.

A Brandenburgi Kapu környékén félmillióan ünnepeltek
A keleti tartományokban élők közül sokak számára fájdalmas volt az alkalmazkodás az új rendszerhez - hangsúlyozta beszédében Lothar de Maziere, az NDK utolsó megválasztott miniszterelnöke. Az egykori keletnémet kormányfő azonban hozzátette, hogy mára az országrész modern, fejlett társadalommá változott.

A német újraegyesítés minden polgár érdeme, és maguk a németek harcolták ki - hangoztatta felszólalásában Horn Gyula. A volt magyar miniszterelnök szerint Németország képes volt arra, hogy megőrizze az értékeset és a hamissal leszámoljon. A nagy problémák megoldásához nagy elszántságra van szükség, és Németország ilyen elszántságot mutat fel az Európai Unión belül és kívül egyaránt - mondta.

Támadás a düsseldorfi zsinagóga ellen
Gerhard Schröder kancellár el kíván látogatni Düsseldorfba, ahol a német egység 10. évfordulójának előestéjén gyújtóbombás támadást hajtottak végre a zsinagóga ellen. Schröder az imaháznál találkozik majd Wolfgang Clementtel, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökével, és Paul Spiegellel, a németországi zsidók központi tanácsának elnökével. Tegnap éjjel ismeretlen tettesek Molotow-koktélokat hajítottak a zsinagóga üvegajtajára.
Orbán Viktor miniszterelnök azt emelte ki beszédében, hogy Németország tíz éve egységes ugyan, de Európa még mindig csonka. A természetes civilizációs közegükből 55 évvel ezelőtt kiszakított közép-európai népek még nem térhettek vissza az egységes Európába - hangsúlyozta Orbán a Semper Operában.

Egész Németországban tömegek ünnepelték az újraegyesítés évfordulóját. Drezdában 300 ezren gyűltek össze ezen a napon, az Elbán tartott hajóparádét pedig tízezrek követték figyelemmel. Berlinben a Branderburgi Kapunál 500 ezren gyűltek össze, és változtatták a környező utcákat egyetlen hatalmas vurstlivá. A "legmagasabb" ünnepséget az 1142 méter magas Brocken-hegyen tartották, a Harz-hegységben, ahova 15 ezren kapaszkodtak fel mindkét országrészből. A történelmi dátum jegyében telt a nap a hannoveri világkiállításon is.

Mindeközben tovább zajlik a politikai vita a tíz évvel ezelőtti eseményekről. Edmund Stoiber, CDU elnöke azt állította, hogy Gerhard Schröder, jelenlegi kancellár ellenezte egykor az egyesítést. Rita Süssmuth, a Bundestag egykori elnöknője viszont Helmut Kohlt támadja, szerinte ugyanis október 3. csakis az exkancellár önös érdekei miatt lett ünnep.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!