Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Beszüntették a Kohl elleni eljárást

2001.03.02. 14:17
A bonni tartományi bíróság beszüntette a Helmut Kohl, volt német kancellár elleni eljárást, amelyet a törvénybe ütköző pártadományok miatt indított az ügyészség a CDU egykori elnöke ellen - közölték pénteken Bonnban. Az exkancellárnak büntetést kell fizetnie, de büntetlen előéletű marad. A parlamenti vizsgálat folytatódik.
A bíróság ezzel a döntéssel eleget tett a bonni ügyészség indítványának, egyúttal jóváhagyva azt is, hogy Kohl fizessen 300 ezer márka pénzbüntetést az eltitkolt adományokkal elkövetett pénzügyi szabálytalanság miatt. A döntés értelmében Kohl továbbra is büntetlen előéletűnek számít.

Helmut Kohl, a Német Kereszténydemokrata Unió korábbi elnöke ellen tavaly januárban kezdett vizsgálatot a bonni ügyészség, a CDU rovására elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A 70 éves egykori kancellárnak azt vetették a szemére, hogy a '90-es években 2,1 millió márka készpénzadományt fogadott el, amely nem került be a CDU könyvelésébe. A pártfinanszírozási törvény megsértése miatt az alsóház elnöke 6,5 millió márka bírságot rótt ki az uniópártra.

Susanne Ulbert, a bonni bíróság szóvivője azzal indokolta a testület pénteki döntését, hogy Kohlra még vádemelés, illetve ítélethozatal esetén sem szabott volna ki a bíróság szabadságvesztést. "Végső soron legföljebb olyan pénzbüntetés jöhetett volna szóba, amelynek nagysága nem haladta volna meg a szóban forgó 300 ezer márkát" - jelentette ki a szóvivő.

Az ügyészi eljárás beszüntetése azt jelenti, hogy Kohl továbbra is büntetlen előéletűnek számít - feltéve, hogy három hónapon belül kifizeti a tetemes büntetést. A 300 ezer márka fele az államkasszába, másik fele pedig egy jótékony alapítvány pénztárába kerül.

A parlamenti vizsgálat folytatódik

Az egykori kancellár ügyvédje, Stephan Holthoff-Pörtner üdvözölte a bonni bíróság döntését. Egyúttal értésre adta, hogy védence ezután is élni fog a tanúvallomás megtagadásának jogával az alsóház ad hoc bizottsága előtt, amely a kétes pártadományok és a Kohl-kormány gazdasági döntései közötti összefüggésekre kíván fényt deríteni.

Jogi szempontból Kohl számára lezárult az "adományügy" - ám az alsóházi bizottság elnöke ezután sem kívánja békén hagyni a CDU volt elnökét. Volker Neumann közölte: Kohlt távolról sem illeti meg a tanúságtétel megtagadásának a joga. A bonni döntés után ismét meg fogják idézni, és a bizottság kötelezni fogja arra, hogy nevezze meg az összesen 2,1 millió márka adomány "feladóit". Kohl erre 1999 december óta nem hajlandó, arra hivatkozva, hogy az illetőknek becsületszavát adta: nem fogja elárulni kilétüket.