Auguszta
-3 °C
2 °C

Japán büszke, Kína őrjöng

2005.10.19. 09:42
Koizumi Junicsiró japán miniszterelnök hétfő reggel újra tiszteletét tette az ország háborús áldozatainak szellemét őrző Jaszukunyi-szentély előtt. Japánon kívül valószínűleg nincs ember, aki ne csóválná fejét az eset hallatán, kivéve talán 1,3 milliárd kínait és még ötvenmillió dél-koreait. Ők ugyanis őrjöngnek.

A miniszterelnök még nem hagyta el a szentélyt, mikor Peking már nyílt provokációnak minősítette a látogatást és közölte: Tokió ne is álmodjon arról, hogy folytatják a kétoldalú tárgyalásokat az észak-koreai fenyegetésről. A kínai nép 15 legvadabb japángyűlölője még aznap elővette a már jó előre elkészített, széttörött koizumifejet ábrázoló, ötméteres transzparenst és kivonult a főváros nagykövetsége elé tiltakozni. Ennél nagyobb tüntetést most nem engedélyezett a párt, de korábban már figyelmeztették a japánokat: ha a látogatások folytatódnak, lehet, nem bírják majd féken tartani a japánellenes indulatokat.

Ázsia rosszfiúja


Tekintse meg képeinket!

Senki sem hiszi azonban, hogy a kínai vezetés ne tudná kontrollálni a népet, ne játszana annak indulataival. A marxista gazdasági alapelvek, s a hirtelen gazdasági növekedés áldozatául esett társadalmi egyenlőség feladásával a kommunista párt mára már csak a kínai nacionalista eszme fenntartására koncentrálja propaganda tevékenységét. A kínai ideológia szerint Japán Ázsia rosszfiúja, aki nem csak nem hajlandó beismerni gonoszságait, de még büszke is azokra.

Roh Mó-hjun, Dél-Korea elnöke szintén sietett leszögezni: bizonytalan időre elhalasztja decemberre tervezett Japán látogatását. Szóvivője emellett közölte: Jaszukunyi miatt az elnök nem kíván majd Koizumival kettesben csevegni az egy hónap múlva esedékes Ázsia Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Fórum alatt sem. A párbeszéd megszakadása különösen sajnálatos, mivel a két ország kapcsolata egy Japánban csak Yon-isten-ként emlegetett, koreai szappanoperahős jóvoltából a közelmúltban annyira javult, hogy a kormányfők már havi rendszerességgel kívántak egyeztetni. Jaszukunyi azonban újra felszakította a régi sebeket.

30 másodperc a világbékéért

Koizumi öntörvényű politikus, soha nem tűrte, hogy mások mondják meg neki, mit csinálhat, s mit nem. A szentélyben tett látogatást követően az újságírók kérdésére kijelentette: "Remélem hosszútávon Kína megérti majd látogatásaimat és felismeri, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország érdeke. Emellett úgy gondolom, senki másra nem tartozik, hogy mi japánok, hogyan adózunk háborúban elesett őseink emlékének. Más ebbe ne szóljon bele."


Klikk a képre!

A közelmúlt legnagyobb formátumú japán politikusa egyébként ezúttal még próbált finom lenni. Idén hagyományos japán viselet helyett szürke öltönyt vett fel, imádság előtt nem tapsolt, nem ment be a szentélybe (mint ahogy azt mindig is tette) és nem miniszterelnökként írta alá a vendégkönyvet sem. Ezen apróságokat azonban csak a helyi sajtó értékelte, s azt is csak Japánban gondolják komolyan, hogy Jaszukunyi előtt a világbékéért imádkozni pacifista indíttatásból is lehet.

Nem valószínű, hogy Koizumi 30 másodperces fohásza elég lesz a világbéke megteremtéséhez, de ez igazán senkit sem zavar. A vallásban mára már csak rituális külsőségeket látó japánok körében Jaszukunyi a sintoizmus központja, a nemzeti öntudat jelképe. Az öntudat pedig egyre éledezik: a japán lakosoknak elegük van már, hogy a világ csak Kína növekedésére figyel, hogy a koreai Samsung leelőzi a vergődő Sonyt, s hogy Japán kapcsán mindenki csak a világ leggyorsabban öregedő társadalmára bír gondolni, ami még a saját biztonságát sem képes szavatolni.

Hála és reform

A még mindig a világ második legnagyobb gazdaságának számító Japánra pedig érdemes odafigyelni, hiszen múlt pénteken végre az alsó és felsőház is elfogadta a Japán Posta reformjáról szóló törvénytervezetet. Koizumi, aki nyár végén úgy látszott nem lesz képes keresztül vinni a zászlajára tűzött posta-privatizációt, Japánban mindeddig elképzelhetetlen lépésre szánva el magát feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki. Szeptemberi újraválasztása után a világszerte méltatott miniszterelnök tudta, vakmerőségéért "ki kell engesztelnie a nép szellemét". A keresztülvitt törvénnyel zsebében, a szentélynél tett látogatásával Koizumi a japán társadalom támogatásáért mondott köszönetet.