Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Miniszterelnöki vizit a hősök és bűnösök emlékművénél

2001.08.13. 14:09
A japán miniszterelnök hétfőn meglátogatott egy háborús hősöknek és bűnösöknek egyaránt tisztelgő tokiói emlékművet. A látogatás elleni tiltakozásul húsz koreai férfi levágta kisujjának begyét.

Junichiro Koizumi japán miniszterelnököt üdvrivalgó tömeg fogadta hétfőn a második világháború bűnöseinek és hőseinek egyaránt emléket állító Yasukuni emlékműnél, Tokióban. A tömeg "banzaj" kiáltásokkal és a felkelő napot ábrázoló zászlókkal köszöntötte a miniszterelnököt.

Háborús bűnösök előtt tisztelgett

A miniszterelnök Japán kapitulációjának évfordulóján, augusztus 15-én szerdán tervezte meglátogatni az emlékművet, de az erős nemzetközi tiltakozás miatt korábbi időpontra tűzte azt. A halasztásért Koizumi szavazóitól bocsánatot kért. A miniszterelnöki gesztus ellenére kabinetjének 17 minisztere az évfordulón teszi tiszteletét az emlékműnél.

A tokiói emlékmű, Yasukuni, egy shinto szentély. Az a második világháborúban elesett két és fél millió japán katonának állít emléket, de olyan elítélt háborús bűnösök előtt is tiszteleg, mint az akkori miniszterelnök, Hideki Tojo. Japán szomszédjai, Korea és Kína a japán agresszió szimbólumaként értelmezik az emlékhelyet, és minden államférfi látogatása érzékenyen érinti őket.

Húsz koreai férfi tiltakozásul levágta ujjbegyét

A kínai külügyminiszter "erős megütközéssel" vette tudomásul a látogatást, bár éppen a reakciókat enyhítendő hozták korábbra. A közlemény szerint a látogatás kárt tett a kínai-japán kapcsolatokban és megsértette a kínai nép és más ázsiai áldozat érzelmeit. Egy koreai tüntetésen azonban a szavakon túl mentek: húsz koreai férfi egy közparkban - tiltakozásul a látogatás ellen - levágták kisujjuk begyét.

A nép támogatja miniszterelnökét

Az NTV televíziós csatorna hétvégén ismertetett felmérése szerint a japánok közel 50 százaléka támogatta a miniszterelnök már korábban is bejelentett tervét, hogy a miniszterelnök a kapituláció évfordulóján látogassa meg az emlékhelyet, kevesebb mint 40 százalékuk ellenezte a látogatást. Yasuhiro Nakasone miniszterelnök 1985-os látogatása óta Koizumi az első miniszterelnök, aki jelenlétével megtiszteli az emlékművet.