Valér
2 °C
8 °C

Nem találkozott Annan bácsival a megvádolt vállalkozó

2005.06.16. 11:56
Tagadja, hogy valaha tárgyalt volna cége tízmillió dolláros pályázatáról az ENSZ főtitkárával Michael Wilson. A Kofi Annant bácsikájának nevező vállalatvezető egy 1998-as feljegyzése ellentmond ennek. A tíz nappal a szerződés elnyerése előtt készült irat szerint Wilson Annantól tudta, hogy nyerni fog.

"Wilson úr sosem találkozott vagy tárgyalt Kofi Annan ENSZ-főtitkárral a Cotecna vállalat ENSZ-szerződésével kapcsolatban, sem a Frankofón Nemzetek párizsi csúcstalálkozóján, sem a pályázat idején, sem előtte" - jelentette ki Michael Wilson, az ENSZ-től tízmillió dolláros iraki szerződést nyerő Cotecna egykori alelnöke. Wilson a mostani állítása szerint meg sem történt találkozóról egy vállalati belső feljegyzésben emlékezett meg, amit tíz nappal a szerződés elnyerése előtt írt.

A feljegyzés szerint Wilson a frankofón-csúcson találkozott Annannal és csapatával. A megbeszélésen az ENSZ főtitkára biztosította Wilsont, hogy a Cotecna - ahol Annan fia, Kojo éppen gyakornokoskodott - el fogja nyerni a tízmillió dolláros szerződést. A feljegyzést a Cotecna egy meg nem nevezett munkatársa hitelesnek minősítette.

A feljegyzés hétfőn került nyilvánosságra, hatására az ENSZ újra vizsgálni kezdte a főtitkár szerepét az Olajat élelemért program korrupciógyanús ügyleteiben. Annant az idén egyszer már felmentették, mondván nem tudott a Cotecna pályázatáról, mivel fia, Kojo elhallgatta előle azt.

Annan kedden korábbi határozott tagadásával szemben már csak nem emlékezett arra, hogy találkozott volna Wilsonnal. Wilson amúgy igen baráti viszonyban van Annanékkal. Kojoval együtt nőttek fel, az ENSZ főtitkárát pedig "bácsikámnak" hívja.