Piroska
-2 °C
5 °C

A bolíviai elnök megfelezte a saját fizetését

2006.01.27. 10:52
Bolívia frissen beiktatott elnöke választási ígéretének eleget téve lecsökkentette saját fizetését. Morales javasolta a kongresszus tagjainak, hogy ők is kövessék példáját. Az állami alkalmazottaknak nincsen választási lehetőségük.

Bolívia új, baloldali (újbaloldali) elnöke, Evo Morales kevesebb, mint felére csökkentette a fizetését, így havonta 1800 dollár körüli összeget vihet haza.

A döntés érvényes az állami szektor alkalmazottaira is, fizetésüket ugyanis felülvizsgálják: mostantól senki nem kereshet többet, mint maga az elnök. Morales javasolta továbbá, hogy a kongresszus tagjai szintén csökkentsék le saját fizetésüket.


Evo Morales

Az így megtakarított pénzből Morales növelni szeretné a tanárok és az orvosok számát Bolíviában.

A választási kampány alatt a kokatermelők érdekvédőjéből baloldali populistává lett Morales ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén felére csökkenti fizetését. A lépést akkor jelentették be, mikor a kormány ennél is tovább ment, és 57 százalékos csökkentést hajtott végre.

A BBC dél-amerikai tudósítójának jelentése szerint a szavazók úgy gondolták, hogy Morales másként irányít majd, mint a korábban kormányzó konzervatív politikusok.

A korábban lámapásztorkodással és kokatermeléssel foglakozó politikust múlt vasárnap iktatták be hivatalába, ő Bolívia első indián származású elnöke. Kampányában megígérte, hogy harcol a korrupció ellen, új adót vet ki a gazdagokra, és újra állami irányítás alá helyezi az energia vállalatokat.