István, Vajk
17 °C
34 °C

Képviselők is összejátszottak a kolumbiai halálbrigádokkal

2007.05.15. 16:52
Alvaro Uribe politikai szövetségesei szörnyű gyanúba keveredtek. Ha igaz, vérfürdőket végrehajtó gyilkosokkal paktáltak le.

Húsz politikus és üzletember, köztük öt parlamenti képviselő letartóztatását rendelték el hétfőn a kolumbiai hatóságok bűnszövetkezés vádjával. A gyanúsítottak 2001-ben megállapodást írtak alá azokkal az illegális szélsőjobboldali milíciákkal, amelyek a dél-amerikai ország jelenkori történetének legbrutálisabb vérfürdőit hajtották végre és több tízezer paraszttól vették el a földjét. Az érintettek e kapcsolatokból busás politikai hasznot húztak választások idején.

Az ügy újabb sokkot jelent Alvaro Uribe elnöknek és súlyosan ronthatja nemzetközi megítélését, mivel a gyanúsítottak majdnem mind az ő politikai szövetségesei. Az ország főügyésze elutasította a paktum egyes aláíróinak állítását, mely szerint kényszerítették őket. A főügyész szerint "valamennyien szabad akaratukból vettek részt" a halálbrigádokkal való, Santa Fé de Ralitóban hat évvel ezelőtt lezajlott találkozón.

Nyolc képviselőt már korábban bebörtönöztek hasonló bűnszövetség létrehozása miatt. A második elnöki ciklusát töltő Uribe csak annyit mondott, hogy "az igazságszolgáltatás bölcsességére bízza az érintett képviselők felelősségének megállapítását."