Jenő
-2 °C
6 °C

Képviselők is összejátszottak a kolumbiai halálbrigádokkal

2007.05.15. 16:52
Alvaro Uribe politikai szövetségesei szörnyű gyanúba keveredtek. Ha igaz, vérfürdőket végrehajtó gyilkosokkal paktáltak le.

Húsz politikus és üzletember, köztük öt parlamenti képviselő letartóztatását rendelték el hétfőn a kolumbiai hatóságok bűnszövetkezés vádjával. A gyanúsítottak 2001-ben megállapodást írtak alá azokkal az illegális szélsőjobboldali milíciákkal, amelyek a dél-amerikai ország jelenkori történetének legbrutálisabb vérfürdőit hajtották végre és több tízezer paraszttól vették el a földjét. Az érintettek e kapcsolatokból busás politikai hasznot húztak választások idején.

Az ügy újabb sokkot jelent Alvaro Uribe elnöknek és súlyosan ronthatja nemzetközi megítélését, mivel a gyanúsítottak majdnem mind az ő politikai szövetségesei. Az ország főügyésze elutasította a paktum egyes aláíróinak állítását, mely szerint kényszerítették őket. A főügyész szerint "valamennyien szabad akaratukból vettek részt" a halálbrigádokkal való, Santa Fé de Ralitóban hat évvel ezelőtt lezajlott találkozón.

Nyolc képviselőt már korábban bebörtönöztek hasonló bűnszövetség létrehozása miatt. A második elnöki ciklusát töltő Uribe csak annyit mondott, hogy "az igazságszolgáltatás bölcsességére bízza az érintett képviselők felelősségének megállapítását."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?