Ágnes
-1 °C
2 °C

Terjed a kolera Dél-Irakban

2003.05.09. 11:46
Újból felbukkant a kolera Dél-Irakban, jelentették be az Egészségügyi Világszervezetnél. Ez a kór a világ mintegy 100 országában állandóan fenyegeti a lakosságot.
Dél-Irakban újra felbukkant a világ egyik legsúlyosabb fertőző betegsége, a kolera a háborúban érintett dél-iraki városok többségében. A betegség megelőzésére a legjobb módszer a higiéniai szabályok szigorú betartása, ám mivel ez szinte lehetetlenné vált, így a kolera könnyen terjed.

Tünetek

A kolera kórokozója, egy apró baktérium az emésztőrendszeren keresztül kerül be a szervezetbe, fertőzött étel vagy ital fogyasztásával. A lappangási idő rövid, 2-5 nap, s ezt követően a betegség erős és szakadatlan hasmenésekkel kezdődik, gyakorlatilag kiürítve a szervezetből a vizet. (Egy beteg négy óra alatt testsúlyának 10 százalékát veszítheti el). Ha nem kezelik azonnal a beteget (s ez legelőbb a víz visszapótlását jelenti), akkor ez a folyamat gyorsan halálos lehet.

A védőoltás nem elég

A védőoltások egyelőre nem adnak biztos védelmet a betegség ellen, s semmiképp sem mentenek fel a higiénikus rendszabályok betartása alól. Egy-egy járvány terjedését úgy lehet a legbiztonságosabban megakadályozni, ha a fertőzött területet lezárják, megtiltják a betegek mozgását, s így a kolera nem tud más körzetbe is eljutni.

Száz országban

A kolera jellemzően az elmaradott térségek betegsége: eredetileg Ázsiában volt őshonos (szórványosan mind a mai napig megtalálható Indiában, Pakisztánban, Burmában és Kambodzsában). Innen terjedt át a XIX. században Európába, Afrikába és Amerikába. Még napjainkban is a világ mintegy 100 országából jelentenek időnként kolerás megbetegedéseket.