Viola
-5 °C
-2 °C

Kővel dobálták a rendőröket Kölnben

2008.09.20. 13:45
Összetűztek Kölnben a rendőrökkel azok a baloldali anarchisták, akik egy szombat délutánra tervezett szélsőjobboldali rendezvényt próbáltak megakadályozni. Egy rendőr megsebesült, két anarchistát őrizetbe vettek, a szélsőjobb gyűlést letiltották.

Rendkívüli intézkedéssel betiltotta a kölni rendőrség szombaton a szélsőjobboldal délutánra tervezett iszlám-, illetve idegenellenes megmozdulását.

A hatósági intézkedésre azután került sor, hogy a rendezvényt megakadályozni kívánó baloldali anarchista ellentüntetők összetűztek a rendőrökkel, és kövekkel dobálták meg őket. Egy rendőr megsebesült, két anarchistát őrizetbe vettek. "A kölni polgárok biztonsága fontosabb mindennél" - fogalmazott a betiltás kapcsán a helyi rendőrség szóvivője.

Délelőtt tízezrek tüntettek a kölni dómnál

Előzőleg több tízezren kezdtek tüntetést a kölni dóm előtt a Pro Köln szélsőjobboldali szervezet által kezdeményezett megmozdulás ellen. Itt a Rajna-parti város konzervatív főpolgármestere eurofasisztáknak nevezve a délutáni rendezvény résztvevőit.

A magát polgári szervezetnek nevező Pro Köln a városban élő muzulmánok számára építendő mecset terve ellen tiltakozott volna. Az alkotmányvédelmi hivatal által régóta figyelt, szélsőjobboldali, rasszista szervezetnek minősített csoportosulás ugyanakkor nyíltan utalt arra, hogy ennél többet akar, és a nagygyűléssel valójában az európai szélsőjobboldal összefogását kívánja előmozdítani. Ezért a rendezvényre meghívták a francia, az olasz, az osztrák, a holland és a belga szélsőjobboldali pártok vezető képviselőit is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!