Ödön
1 °C
11 °C

Provokációtól tartanak az erdélyi magyarok

2008.03.14. 15:42
Ne válaszoljanak az esetleges utcai provokációkra, intette a magyarokat az RMDSZ Kolozs megyei szenátora. Eckstein-Kovács Péter amiatt aggódik, hogy a kolozsvári városvezetés megengedte az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezetnek, hogy március 15.-én felvonulást tartson az erdélyi városban. Román emberjogi szervezetek szintén úgy látják: kollektív provokációról van szó.

Két román emberjogi civil szervezet tiltakozott amiatt, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal március 15-re engedélyezte az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet felvonulását az erdélyi városban. A marosvásárhelyi Pro Europa Liga és a LADO emberjogi szervezet szerint a kolozsvári magyarság hagyományos március 15-i ünneplésével egyidejű tüntetés engedélyezése "a magyar közösség kollektív emlékezetével szembeni provokációt" jelent".

Az Új Jobboldal nem is titkolja szándékát, közleménye szerint a magyar szeparatizmus ellen akarnak tiltakozni megmozdulásukkal. Az akciót egyébként az alkotmánynak Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó szakasza melletti állásfoglalásnak tekintik. A szervezet március 15-én Bukarestben is hasonló megmozdulást szervez.

A Pro Europa Liga emlékeztet arra, hogy a kolozsvári tüntetés közel esik a kolozsvári magyarok hagyományos március 15-i ünneplésének helyszínéhez. A civil szervezet szerint a tüntetés szervezői nem véletlenül választották a helyszínt és a magyar ünnepséggel majdnem egybeeső időpontot.

A kolozsvári polgármesteri hivatal illetékese szerint az Új Jobboldal akciója illeszkedik a törvényes keretekbe, s a szervezők arról biztosították a városvezetést, hogy nem kerül sor rendbontásra. A napokban Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szenátora is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a városban feszült a hangulat. A szenátor felszólította a magyarokat, hogy ne válaszoljanak az esetleges utcai provokációkra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?