István, Vajk
17 °C
34 °C

Provokációtól tartanak az erdélyi magyarok

2008.03.14. 15:42
Ne válaszoljanak az esetleges utcai provokációkra, intette a magyarokat az RMDSZ Kolozs megyei szenátora. Eckstein-Kovács Péter amiatt aggódik, hogy a kolozsvári városvezetés megengedte az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezetnek, hogy március 15.-én felvonulást tartson az erdélyi városban. Román emberjogi szervezetek szintén úgy látják: kollektív provokációról van szó.

Két román emberjogi civil szervezet tiltakozott amiatt, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal március 15-re engedélyezte az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román szervezet felvonulását az erdélyi városban. A marosvásárhelyi Pro Europa Liga és a LADO emberjogi szervezet szerint a kolozsvári magyarság hagyományos március 15-i ünneplésével egyidejű tüntetés engedélyezése "a magyar közösség kollektív emlékezetével szembeni provokációt" jelent".

Az Új Jobboldal nem is titkolja szándékát, közleménye szerint a magyar szeparatizmus ellen akarnak tiltakozni megmozdulásukkal. Az akciót egyébként az alkotmánynak Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó szakasza melletti állásfoglalásnak tekintik. A szervezet március 15-én Bukarestben is hasonló megmozdulást szervez.

A Pro Europa Liga emlékeztet arra, hogy a kolozsvári tüntetés közel esik a kolozsvári magyarok hagyományos március 15-i ünneplésének helyszínéhez. A civil szervezet szerint a tüntetés szervezői nem véletlenül választották a helyszínt és a magyar ünnepséggel majdnem egybeeső időpontot.

A kolozsvári polgármesteri hivatal illetékese szerint az Új Jobboldal akciója illeszkedik a törvényes keretekbe, s a szervezők arról biztosították a városvezetést, hogy nem kerül sor rendbontásra. A napokban Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szenátora is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a városban feszült a hangulat. A szenátor felszólította a magyarokat, hogy ne válaszoljanak az esetleges utcai provokációkra.