Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Üres oldalakkal tiltakozott hétfőn a Kommerszant

2005.01.31. 15:40
Tiltakozásképpen öt üres oldallal és egy fejjel lefelé közölt helyreigazítással tiltakozik az orosz Kommerszant című lap, amely pénteken - a bíróság döntése alapján - 310 és fél millió rubel kártérítést utalt át egy banknak. A bíróság rágalmazás miatt kötelezte erre a lapot októberben, cikkei ugyanis bevételkiesést okoztak az Alfa Banknak. A lapigazgató szerint politikai támadást intéztek ellenük.

Üres oldalakkal jelent meg hétfőn a Kommerszant című, ellenzékinek tartott orosz napilap hétfői száma, tiltakozásul azért, mert rágalmazásért rekordösszegű kártérítést kellett fizetnie egy banknak. Egy moszkvai bíróság még októberben kötelezte fizetésre a tekintélyes újságot, mivel az Alfa Bankkal kapcsolatos pletykák terjesztése nagy kárt okozott a cégnek, adta hírül a MosNews.com. Az újságnak január 28-ig kellett lerónia a tartozást.

A Kommerszant kiadója pénteken 310 és fél millió rubel (csaknem 2,1 milliárd forint) kártérítést utalt át az Alfa Banknak, és további százezer rubel (körülbelül 671 ezer forint) perköltséget is fizetett a pénzintézetnek.

A hétfői lap öt üres oldallal jelent meg, egyedül a bírósági határozattal kapcsolatban voltak benne anyagok, illetve közölt egy helyreigazítást is, fejjel lefelé. A Kommerszant hétfői számát egyébként az Alfa Banknak és vezérigazgatójának, Mihail Fridmannak dedikálták, ahogy ezt korábban egy cikkben meg is ígérték. "Ez jól fog esni nekik" - írták cikkben, amelyben azt is megígérték, hogy a továbbiakban már a megszokott formában jelennek meg.

Az ügyfelek nagy része elpártolt tőlük

Az Alfa Bank nem sokkal a 2004 nyarán kitört, dollármilliós veszteségeket követelő orosz bankválság után adta be keresetét, mivel a Kommerszant egyik cikkében azt sugallta, hogy az Alfa Bankban tárolt tartalékok veszélyben vannak, emiatt a cég elveszítette ügyfeleinek jó részét. Ahogy arról az Index is beszámolt, Az itthoni Postabank-botrányhoz hasonlóan a Jukosz-válság körül kitört pánikban emberek tömegei vették ki pénzüket az Alfa Bankból, hiába vont le a cég 10 százalék jutalékot, ha valaki lejárat előtt vette ki betétjét.

A Kommerszant lapigazgatója korábban azt mondta, a pereskedés politikailag motivált támadás volt ellenük.