Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az olasz kommunisták ragaszkodnak a sarló-kalapácshoz

2005.12.01. 17:13
Egy párton belüli puccsal megvédték régi jelképüket az olasz kommunisták: a párt a jövő évi választásoknak továbbra is a sarló-kalapáccsal vág neki. A szimbólum sutba vágását a párt történelmi elnöke vetette fel, de őt az ifjabb generáció egyszerűen félreállította az útból.

Komoly vihart okozott az Olasz Kommunista Pártban, amikor a múlt héten Armando Cossutta, a szervezet 82 éves vezetője a Corriere della Sera című lapban bejelentette: mivel jövőre választási szövetséget szeretnének kötni a Zöldekkel, érdemes lenne a párt régi jelképét, a sarló és kalapácsot a sutba vágni. „A kommunizmusnak vége, nincs többé” – jegyezte meg keserűen az idős pártelnök.

Lázadás

Cossuta régi motoros. Egykor igazán hitt az eszmében és Moszkvában. 1947-ben lépett be az Olasz Kommunista Pártba (PCI). Hírek szerint együttműködött a KGB-vel és pénzügyi támogatást is kapott Moszkvától a kommunizmus erősítéséhez Itáliában.

Cossutta a kilencvenes évek közepén hozta létre az Olasz Kommunisták Pártját, amely a legutóbbi választásokon 1,7 százalékot ért el.

Az eszmével és a sarló-kalapáccsal leszámolni készülő korelnökkel azonban nem mindenki értett egyet pártjában. A fiatalabb generáció, lényegében Cossutta tanítványai, fellázadtak a mester eretnek tanai ellen.

A lázadók rendkívüli pártgyűlést hívtak össze, Cossuttat félreállították, s minden hatalmat saját emberük kezébe, az 1956-os születésű Oliviero Diliberto kezébe adtak. Az új elnök megnyugtatott mindenkit, a munkásosztály és a parasztság megbonthatatlan egységét jelképező sarló és kalapács megmarad.

"Terrorista jelkép?"

Mint Diliberto biztosította párthíveit: ragaszkodnak a régi szimbólumhoz még akkor is, ha emiatt a zöldek lemondanak a választási együttműködésről. A szimbólum diadalra jutattása központi kérdés, Olaszországban ugyanis létezik egy másik kommunista párt is, amely ugyanezt a jelképet használja. A Kommunista Újjáalapítás nevű szervezet ráadásul 5 százalékos támogatottságot ért el a legutóbbi választáson, azaz erősebb Diliberto pártjánál.

Elemzők szerint a „sarló-kalapács vitának” leginkább Silvio Berlusconi örül. A magát antikommunistának valló politikus már korábban szégyenteljesnek nevezte, hogy Olaszországban vannak még pártok, amelyek a terrorizmus jelképét viselik.

Történészek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy Olaszországban a kommunisták a közép- és kelet európaitól valamelyest eltérő szerepet játszottak. Az olasz kommunisták hozzájárultak az ország felszabadításához a fasizmus alól, az egykori kommunista párt pedig az ellenállás fontos pillére volt, amely tevékenységével segítette a demokratikus köztársaság létrejöttét a háború után.

Törvénytől sújtva

Magyarországon 1993. április 14-én fogadta el a parlament az “önkényuralmi jelképek használatát” tiltó törvényt. A jogszabály szerint tilos nyilvánosan a horogkeresztet, SS-jelvényt, vörös csillagot és a sarló-kalapácsot viselni.

Egy 2003. február 21-én a Jászai Mari téren tartott rendezvényen tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt a rendőrség előállította a Munkáspárt alelnökét, mert Vajnai Attila rövid ideig látni engedte a zakóján viselt vörös csillagot.

Az eset után mintegy 50 közéleti személyiség közös nyilatkozatban tiltakozott az őrizetbe vétel ellen és követelte a jelkép betiltásának eltörlését. Az ügyben indult pert a Fővárosi Bíróság felfüggesztette és az Európai Bíróságtól kért állásfoglalást. A testület azonban illetékesség hiányában elutasította a döntéshozatalt.

A bíróság így végül jogerősen egyévi próbára bocsátotta Vajnai Attilát tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt. A harc úgy tűnik hiábavaló volt. Nem emiatt ugyan, de a Munkáspárt december 15-i kongresszusának lényegében az a célja, hogy kizárja Vajnai Attilát a pártból.